Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Інформаційна безбар'єрність: доступні медіа та публічна інформація у різних форматах

Дата: 25.07.2024 13:26
Кількість переглядів: 71

24 липня радник та працівники Житомирської районної військової адміністрації, представники територіальних громад Житомирського району взяли участь в онлайн-дискусії на тему: «Інформаційна безбар'єрність: доступні медіа та публічна інформація у різних форматах».

Фото без опису

Відкриття заходу розпочалося з вітального слова Ростислава Карандєєва, тимчасово виконуючого обов'язки Міністра культури та інформаційної політики України, та Тетяни Ломакіної, Радниці-уповноваженої Президента України з питань безбар'єрності.

Фото без опису

Основна частина заходу складалася з трьох блоків:

•    презентація щодо стану та перспектив державної політики у сфері інформаційної безбар'єрності;
•    робота в мінігрупах, де учасники мали змогу визначити наявні проблеми та можливі напрямки розвитку державної політики у цій сфері;
•    обговорення результатів групової роботи, презентації напрацювань та обмін думками.

Ця онлайн-зустріч стала важливою платформою для обговорення актуальних питань інформаційної безбар'єрності та визначення шляхів її розвитку в Україні.

Фото без опису

Ось деякі з ключових моментів, які були порушені під час заходу:

•    необхідність забезпечення доступу до інформації для всіх людей, незалежно від їхніх фізичних, сенсорних чи інтелектуальних особливостей;
•    важливість використання різних форматів інформації, таких як субтитри, жестова мова, легке читання та аудіодескрипція;
•    необхідність підвищення обізнаності про питання інформаційної безбар'єрності серед населення та органів влади;
•    роль ЗМІ у забезпеченні доступності інформації;
•    важливість співпраці між різними зацікавленими сторонами для досягнення успіху в цій сфері.

Фото без опису

Учасники онлайн-зустрічі висловили свою підтримку розвитку інформаційної безбар'єрності в Україні та наголосили на важливості продовження роботи в цьому напрямку.

Нагадуємо, що Кабінет Міністрів України розпочав роботу над Планом заходів з реалізації Національної стратегії безбар'єрності на 2025 - 2026 роки. 

Фото без опису

Національна стратегія зі створення безбар'єрного простору до 2030 року ухвалена Кабінетом Міністрів України у 2021 році. Ціль стратегії — створити умови, які допомагають кожній людині, незалежно від статі, віку, походження, стану здоров'я і соціального статусу реалізувати свої права і свободи повною мірою.

Фото без опису

Важливо зазначити, що ініціативу «Без бар’єрів» започаткувала перша леді України Олена Зеленська. Розробка Плану заходів з реалізації Національної стратегії безбар'єрності на 2025 - 2026 роки проходить за координації Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. Аналітичну та технічну підтримку надає експертний консорціум за участю проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), що фінансується Урядом Канади та впроваджується компанією Alinea International. Координація заходів відбувається у співпраці з Радницею-уповноваженою Президента України з питань безбар'єрності за підтримки Уряду Великої Британії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних