Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Щодо профілактики ботулізму

Дата: 27.06.2024 14:04
Кількість переглядів: 110

Фото без описуЖитомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області повідомляє, що з початку 2024

року в Україні зареєстровано 25 випадків ботулізму з 29 постраждалими, серед

яких два летальні. За оперативними результатами розслідування встановлено, що

4 випадки пов’язані із вживанням м’ясної консервації домашнього виготовлення,

2 випадки із вживанням овочевої консервації домашнього виготовлення, 16 випадків із вживанням рибної продукції, серед яких 9 випадків - риба в’ялена приготовлена в домашніх умова, 3 випадки – риба невідомого походження, 1  випадок – риба придбана у місці стихійної торгівлі, 3 випадки – риба копчена та

сушена придбана в магазинах.

В Житомирській області з початку 2024 року зареєстровано 2 випадки ботулізму із двома постраждалими, в Звягельському районі 1 випадок з 1 постраждалим - пов’язаний із вживанням м’ясних консервів домашнього виготовлення та в Бердичівському районі 1 випадок із 1 постраждалим - пов’язаний із вживанням овочевих консервів домашнього приготування.

Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції, серед яких один випадок летальний, пов’язаний із придбанням рибної продукції через мережу інтернет. Враховуючи вищевикладене та з метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо харчових отруєнь, зокрема ботулізму та керуючись Законами України «Про систему громадського здоров’я», «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя» Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області рекомендує профілактичні дії проти харчових отруєнь, зокрема ботулізму.

1. Мешканцям громади:

- не вживати їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких відчувається дивний або

неприємний запах;

- не вживати консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік або термін зберігання яких сплив;

- уникати споживання в'яленої, копченої, солоної та консервованої риби;

- не купувати консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках;

- не вживати продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином;

- перед споживанням м'ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавати їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується через 5-25 хвилин, в залежності від продукту, а за температури 100°С - у перші хвилини.

 

2. Операторам ринку харчових продуктів, що здійснюють діяльність на території громади:

- суворо дотримуватись умов, термінів, правил зберігання і реалізації

харчових продуктів в т.ч. риби та рибної продукції, продовольчої сировини,

готової продукції;

- всі приміщення утримувати в належному санітарно-гігієнічному стані,

проводити генеральне прибирання виробничих, допоміжних приміщень в

закладі, із застосуванням дезінфікуючих засобів;

- суворо дотримуватись правил особистої гігієни, миття та обробки

інвентарю, обладнання, столового та кухонного посуду;

- всі харчові продукти та продовольча сировина повинні мати належне

маркування та супровідні документи, що підтверджують їх походження,

безпечність та якість.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних