Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Акція "16 днів проти насильства"

Дата: 06.12.2023 16:22
Кількість переглядів: 245

Фото без опису

             Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня включно проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Мета акції – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

           Акція "16 днів проти насильства" щорічно відзначається з 25 листопада до 10 грудня в понад 100 країнах світу з 1991 року з метою активізації спільних зусиль для об'єднавчої мети: безальтернативної протидії всім формам насильства.

           Кампанія ініційована колишнім Генеральним Секретарем ООН                   Пан Гі-муном і триває до іншої знакової для міжнародної спільноти дати і для кожного громадянина – Дня прав людини [10 грудня].

        

           Важливі дати, які охоплює період кампанії:

  • 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;
  • 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;
  • 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;
  • 3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;
  • 5 грудня – Міжнародний день волонтера;
  • 6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;
  • 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

            Насильство як явище – це проблема XXI століття. Прояви ґендерно зумовленого насильства і зокрема домашнього насильства актуальні для всіх країн світу і немає жодної, в якій ця проблема була б розв’язана.

             Перша леді нашої країни - Олена Зеленська повідомила під час публічної дискусії "16 днів активізму проти насильства" в межах запуску загальнонаціональної кампанії "Зроби крок": "Усі ми живемо наразі новинами з фронту, повідомленнями про те, що відбувається, про постраждалих від російської агресії... І часто поза увагою залишаються інші повідомлення, за якими теж драми і трагедії. Що син побив 73-річного батька, жінка побила свою стареньку бабусю. Що 27-річна мати побила свого сина так, що його госпіталізували. Або що в Одесі серед вулиці чоловік побив дружину на очах у маленького сина під час прогулянки... Тож доки країна бореться із зовнішнім агресором, дуже багато внутрішніх, родинних агресорів продовжують свої напади", - сказала Зеленська. 

                 За її словами, у 2023 році 244 тис. повідомлень про домашнє насильство надійшло до Національної поліції. "Оцінити цю статистику дуже складно, тому що це менше, ніж було 2021 року. Але ми розуміємо, що декілька мільйонів виїхали за кордон. Тож якщо перерахувати, то в принципі випадків домашнього насильства стало більше", - заявила Зеленська.

                Перша леді також наголосила, що складно підрахувати "тихі" види насильства, такі як психологічне або економічне.

                "Ми в суспільстві розуміємо, що не може бути виправдання зовнішній агресії проти країни, але також кожен має зрозуміти, що не може бути виправдання агресії, яка здійснюється вдома", - наголосила Зеленська.

                У свою чергу віце прем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина також зауважила, що на сьогодні кількість повідомлень про домашнє насильство зростає, порівняно з минулим роком. "Люди розуміють, що потрібно реагувати, боротися. І ми на сьогодні як держава можемо оцінити, що це справді є великим викликом", - сказала вона.

               «16 днів проти насильства»  –  це нагода ще раз нагадати громадськості про існування цих проблем у суспільстві, підвищити рівень обізнаності людей щодо усіх форм насильства, продовжити процес створення недискримінаційного простору для життя, розвитку і професійного зростання кожної людини.

             Служба у справах дітей Радомишльської міської ради додатково повідомляє про те, що на даний час координує діяльність суб’єктів соціальної роботи з метою захисту прав та інтересів 2 дітей, які перебувають на обліку у складних життєвих обставинах, у зв’язку з жорстоким поводженням.

                   Кожен з нас має сказати "Ні!" насиллю у власній родині. Адже сім'я - це саме те місце, яке має бути світлим затишком, острівцем безпеки і комфорту у нашому досить бурхливому світі. Місцем, де тебе розуміють і поважають, де можна нікого не боятися і почуватися вільно кожному: і маленькій людині, і дорослому. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних