Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

ЯК ЗАХИСТИТИСЯ ВІД ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ?

Дата: 14.07.2023 14:20
Кількість переглядів: 205

Фото без опису

Пік кишкових інфекцій зазвичай припадає на спекотну літню пору року.
Висока температура навколишнього середовища сприяє поширенню
збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції.

 Цифри і факти
• Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних
захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у
дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами,
які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
• Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання
зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і
предмети побуту.
• Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій (ГКІ) є
елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології
приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв,
вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник
захворювання, тощо.
• Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі
тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко,
морепродукти), немитих фруктах та овочах.
• Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість,
підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших
симптомах звертайтеся до лікаря.
• У 2022 році в Житомирській області спалахів гострих кишкових інфекцій
було не зареєстровано. У 2021 році було зареєстровано 1 спалах ГКІ,
внаслідок якого постраждало 9 дітей до 17 років . Також в 2021 році був
зареєстрований спалах отруєння дітей Дівочківської гімназії Черняхівської
селищної ради хімічною речовиною «КРІТ» (постраждало 11 учнів).

Як вберегтися від ГКІ?
• Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій
вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків
до безпечнішої їжі, купайтеся у безпечній воді.
• Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих
для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.

5 кроків до безпечної їжі:


1. Підтримуйте чистоту:
• мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
• мийте руки після відвідування туалет;у
• вимийте і продезинфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, що
використовується для приготування їжі;
• захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
• відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових
продуктів;
• для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям,
зокрема ножами і обробними дошками;
• зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між
сирими і готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу:
• ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю,
яйця і морепродукти;
• доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при
щонайменше 70°С;
• сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим

ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
• не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2
години;
• зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу;
• не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
• не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
• використовуйте чисту або очищену воду;
• обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
• ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;
• не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної
роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та
профілактики хвороб МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних