Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Звернення міського голови з нагоди Дня пам’яті та примирення в Україні

Дата: 08.05.2023 08:20
Кількість переглядів: 372

Фото без опису

Шановні мешканці Радомишльської громади!

Цього року Україна вдруге відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної агресії росії. Сучасна війна також супроводжується жахливими воєнними злочинами з боку російської армії та керівництва рф.

Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили вирішальний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Близько шести мільйонів українців воювали у лавах радянської армії з Німеччиною. Понад 100 тисяч пройшли через УПА, що ставила метою будівництво Незалежної України, 250 тисяч воювали у арміях союзників антигітлерівської коаліції. Понад мільйон, переважно із західних областей, були депортовані до Сибіру у перші передвоєнні та післявоєнні роки. На руїни перетворилися 720 українських міст і містечок, 28 тисяч сіл. Загинуло понад вісім мільйонів українців.

Про непоправні втрати свідчить історія нашої Радомишльщини. Жорстоке бомбардування німецької авіації, масові розстріли єврейського населення в урочищі «Лісова Пісня» та в яру Черчі. За час окупації місту було нанесено великої шкоди: спалено 142 будинки, зруйнована суконна фабрика, завод «Сільмаш», маслозавод, пивзавод, дві школи, дитячій садок, готель, міст через річку Мика та ін. Було розстріляно 3100 дорослих і дітей, на роботи у Німеччину відправлено 148 чоловік. Але українці не скорилися, дали достойну відсіч ворогу.

Тому Україна є справжньою державою-переможцем, а українці – нацією-переможцем.

Нині, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з агресором.  Знову у центрі Європи нацисти рівняють з землею українські міста, вбивають українців.

У 21 столітті це – путінська росія. Сьогодні саме ця країна увібрала в себе всі злочинні практики нацизму й комунізму, зазіхає на нашу територіальну цілісність і зруйнувала мир у Європі.

Україна неодмінно переможе, бо ми захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій рашистських злочинців.

Український народ народжений бути вільним.

Сьогодні, у День пам’яті та примирення, згадаймо усіх, хто ціною свого життя приніс мир всьому світу. Схилімо голови в пам’ять про загиблих.

Миру всьому світу після перемоги українського добра над московським злом!

Слава Україні!

Героям Слава!

 

Міський голова                                    Володимир ТЕТЕРСЬКИЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних