Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Весняний паводок та профілактичні заходи щодо інфекційних захворювань

Дата: 24.04.2023 09:48
Кількість переглядів: 176

Фото без опису

        Масштабні підтоплення це не лише матеріальні збитки, а й велика загроза санітарно-епідеміологічному благополуччю всієї країни.                                                                                                                                             

        Весняно-осінні повені та паводки можуть спричиняти підтоплення джерел водопостачання. Як результат – питна вода не відповідатиме санітарним вимогам.                                                                                                                                     У каламутній воді, що увірвалася в міста і села, причаїлися збудники  небезпечних  інфекційних захворювань, які можуть спричинити хвороби чи навіть епідемії. У разі  стихійних  лих та інших катастроф рекомендують мати високу настороженість щодо таких  небезпечних захворювань:  холери,  дизентерії,  черевного        тифу,    вірусного         гепатиту,  гастроентериту тощо. Серед дітей можуть поширюватися  кишкові інфекції, гепатит А,  менінгококова  інфекція,  дифтерія, коклюш і вірусна пневмонія.                                     А першопричиною біди може стати масове забруднення колодязів у селах та аварії на водогонах у містах.                                                                                                                         

        Під час повеней, коли  підтоплюються великі  території,  під водою опиняються потенційні джерела забруднення — сміттєзвалища, вигрібні ями,  склади з агрохімікатами, сховища епідеміологічно небезпечних відходів, каналізаційні споруди. У потоках води  усе це перемішується, потрапляє до колодязів, заливає вулиці, подвір’я, городи. Потім разом з овочами або фруктами, які там вирощують,  шкідливі речовини потрапляють у людський організм. Найстрашніше, що в зоні ризику опиняються діти. У нас, на жаль, є тенденція до погіршення ситуації.                                                                                                                                              

        Люди п’ють воду з поверхневих водних горизонтів, які називають  незахищеними. Та вода постійно змінює склад, її якість  залежить від атмосферних опадів та інших чинників. Під  час затоплення територій вона  дуже забруднюється і загрожує здоров’ю та життю людей.                                                                                                                     

        Ще одна біда населених пунктів — вигрібні ями, люди  будують оселі, проводять туди воду, облаштовують ванні й туалетні  кімнати. Усім хочеться  комфорту. Але ніхто не цікавиться, куди зливаються стоки. Чи не завдає такий комфорт шкоди довкіллю? Здебільшого стоки зливають у місцеві потічки й малі ріки без очищення і знезараження. Садиб, які здійснюють несанкціоновані скиди каналізації, стає дедалі  більше. У водоймах  до критичного рівня доходить забруднення, цвітіння.            Найперша допомога в зоні підтоплення — це постачання високоякісної питної води населенню. Тому  важливо, щоб у цей період їм доставляли  не лише питну воду, а й продукти харчування: хліб, консерви,  сухі пайки, те, що  не потрібно готувати. Якщо ж за 2—3 дні ситуація не поліпшується, людей потрібно  евакуювати. Передовсім дітей, людей старечого віку, тих, хто має важкі хронічні захворювання. Адже  такі умови  становлять для них надто велику загрозу. Особливу увагу слід приділяти дітям. Окрім високоякісної питної води, їм необхідно завозити дитяче харчування, передусім для малюків до 1 року».

Дії в період після повені, паводка:

  • Просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забрудненого посуду й домашніх речей, прилеглої до будинку території. Все майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції.
  • Здійснюйте осушення, відкачування води із затоплених підвальних приміщень поетапно, з розрахунку 1/3 об'єму води за добу.
  • Не вживайте в їжу продукти, які були підтоплені під час повені (у тому числі й консервацію).
  • Пам'ятайте! Ознаки зараження води можна помітити візуально при початковому огляді: за кольором або запахом. Якщо є підозра, що питна вода заражена, проведіть її знезараження перш ніж вживати; прокип'ятіть або додайте з метою очищення хлорний розчин чи перманганат калію (марганцівку).
  • Обов'язково кип'ятіть питну воду, особливо із джерел водопостачання, які були підтоплені.
  • Продукти харчування, що потрапили у воду, категорично забороняється споживати до проведення перевірки санітарно-епідеміологічною службою, а в подальшому вживати тільки після термічної обробки.
  • Колодязі питної води, що опинились у зоні затоплення, необхідно осушити для подальшої дезінфекції.

Пам’ятайте!
Знати – значить упередити і зберегти життя і здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних