Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Адміністрація РЕМ надала роз'яснення щодо зрізки та обрізки дерев у охоронних зонах ліній електропередач

Дата: 28.09.2022 12:22
Кількість переглядів: 1576

Фото без опису

У зв'язку з численними зверненнями підприємств, установ, а також жителів громад у зоні обслуговування Радомишльського РЕМ щодо зрізки та обрізки дерев у охоронних зонах ліній електропередач адміністрація РЕМ надає свої роз'яснення.

Відповідно статті 32 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів» та постанови Кабінету Міністрів України постанови Кабінету Міністрів України від 04 березня 1997 року №209 (зі змінами) «Про затвердження Правил охорони  електричних мереж»  підприємства, установи, організації та громадяни, яким надано у власність, постійне або тимчасове користування земельні ділянки, де знаходяться  об'єкти  електричних  мереж,  зобов'язані  вживати належних заходів до збереження зазначених об'єктів.

Охоронні зони електричних мереж встановлюються:

  -  уздовж повітряних ліній електропередачі - у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови невідхиленого їх положення на відстань:

    - (для повітряних ліній напругою)

     2 метрів          - до  1 кВ

    10 метрів          - до 20 кВ

    15 метрів          -    35 кВ

   20 метрів          -   110 кВ

   25 метрів          -   150, 220 кВ

   30 метрів          -   330, 400, 500, +(-)400 кВ

   40 метрів          -   750 кВ;

   У разі  самочинної  посадки  підприємствами  або   приватними особами  дерев  й  інших  багаторічних  насаджень в охоронній зоні електричних мереж  роботи з  приведення до належного стану  просік виконуються за рахунок цих підприємств і осіб.

Забороняється  в  охоронних  зонах  повітряних і кабельних ліній,  трансформаторних підстанцій,   розподільних   пунктів   і пристроїв  виконувати  будь-які дії,  що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж,  спричинити їх пошкодження  або  нещасні
випадки, а саме:

  • будувати житлові, громадські та дачні будинки;
  • влаштовувати будь-які звалища;
  • складати добрива, корми, торф, солому, дрова, інші матеріали;
  • розпалювати вогнища;
  • саджати дерева та інші багаторічні насадження,  крім випадків створення плантацій новорічних ялинок; 
  • влаштовувати спортивні майданчики для ігор,  стадіони, ринки, зупинки   громадського   транспорту,  проводити  будь-які  заходи, пов'язані з  великим  скупченням  людей,  не  зайнятих  виконанням дозволених у встановленому порядку робіт; 

Відповідно  статті 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» Охороні та відновленню підлягають усі зелені насадження в межах населених пунктів під час проведення будь-якої діяльності, крім зелених насаджень, які висаджені або виросли самосівом в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв. Охорона, утримання та відновлення зелених насаджень на об'єктах благоустрою, а також видалення дерев, які виросли самосівом, здійснюються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів залежно від підпорядкування об'єкта благоустрою, а на земельних ділянках, переданих у власність, наданих у постійне користування або в оренду, - за рахунок коштів їх власників або користувачів відповідно до нормативів, затверджених у встановленому порядку.

Враховуючи вище викладене благоустрієм населеного пункту (прибирання гілля, зрізка дерев) на території відповідної громади  займаються комунальні підприємства,  а на земельних ділянках, переданих у власність, наданих у постійне користування або в оренду, -  власники або користувачі.

В разі, якщо підприємствами  або   фізичні  особи  створють перешкоди  можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності згідно  статті 185- 12 Кодексу України про адміністративні правопорушення  «Створення перешкод у виконанні робіт, пов'язаних з обслуговуванням об'єктів електроенергетики».

Створення перешкод у виконанні робіт, пов'язаних з обслуговуванням об'єктів електроенергетики, -

тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від двох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Враховуючи вище викладене Радомишльський РЕМ просить жителів громад проводити видалення дерев в охоронних зонах ліній електропередач на власних земельних ділянках самостійно, після попереднього погодження з РЕМ для проведення відключення. Відключення ліній буде проводитись безкоштовно в межах робочого часу. Це забезпечить більш надійне електропостачання споживачів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних