Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Відповідь на звернення депутатів Радомишльської міської ради до Прем’єр-міністра України щодо реформування лісового господарства і створення ДП “Ліси України”

Дата: 04.08.2022 12:30
Кількість переглядів: 1295

Фото без опису

Незважаючи на війну, уряд вчергове має намір реформувати вітчизняне лісове господарство. (Перша спроба була у 2017 році.) У проєкті постанови Кабміну йдеться про «комплексну оптимізацію структури управління і функцій суб’єктів господарювання державної власності в лісовій галузі».

Це означає, що понад півтори сотні держлісгоспів втратять свою юридичну самостійність, а все їхнє майно, права та дозволи на використання лісових ресурсів перейдуть до новоствореного державного унітарного комерційного підприємства «Ліси України». Лісівники Радомишльщині не могли спостерігати, як знищується лісогосподарська галузь, тому звернулася з проханням до депутатів міської ради.

Депутати Радомишльської міської ради звернулись до Кабінету Міністрів України та до Державного агентства лісових ресурсів України про доцільності реформування лісового господарства у воєнний період з подальшим створенням єдиного підприємства «Ліси України».

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Радомишльської міської ради до Кабінету Міністрів України та Державного агентства лісових ресурсів України щодо недопущення

руйнування лісової галузі в Україні внаслідок її реформування шляхом реорганізації державних лісогосподарських підприємств та створення єдиного унітарного комерційного підприємства «Ліси України»

 

 

В суспільстві вже тривалий час існує небезпідставна напруга навколо лісової галузі України. Незаконні рубки, недотримання санітарних правил, ведення мисливського господарства, надання в оренду виробничих потужностей, спецтехніки, господарювання на об’єктах ПЗФ, скорочення штатних працівників лісогосподарських підприємств, процеси лісовідновлення і боротьба зі шкідниками лісів – це не повний перелік питань, які потребують вирішення на найвищому рівні.

В 2017 році почала розроблятись Державна стратегія управління лісами до 2035 року, яка містила ризики приватизації державних лісів при реалізації заходів, які вона передбачала, що стало наслідком направлення численних звернень обласних рад до Уряду, аби не допустити цього.

На сьогоднішній день, вже в умовах воєнного стану, коли усе українське суспільство, органи державної влади, місцевого самоврядування зорієнтовані в першу чергу на відсічі збройної агресії ворога, історія повторюється.

Численні звернення від громадських організацій, трудових колективів підприємств лісової галузі, експертів підтверджують існування загроз для подальшого розвитку лісової галузі в Україні, яка буде наслідком озвученого Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України та головою Держлісагенства України реформування лісового господарства шляхом ліквідації державних лісогосподарських підприємств та створення єдиного суб’єкта господарювання, що буде управляти лісовими ресурсами України.

Стало відомо, що в роботі Кабінету Міністрів України вже знаходиться проект постанови, якою регламентується питання оптимізації структури управління і функцій суб'єктів господарювання державної власності в лісовій галузі шляхом реорганізації державних унітарних комерційних підприємств, які перебувають у сфері управління Державного агентства лісових ресурсів України та утворення державного унітарного комерційного підприємства «Ліси України», яке в подальшому підлягає корпоратизації!

Як видається, розробка даної реформи лісового господарства в Україні поспішно впроваджується без публічного обговорення з громадськістю, представниками територіальних громад та врахування думки фахівців галузі, експертного середовища.

Незрозумілим є така позиція Уряду, адже на сьогоднішній день відсутнє належне обгрунтування переваг та нагальної необхідності для впровадження обраної концепції майбутнього реформування лісового господарства, в тому числі без публічного обговорення та врахування позиції громадськості.

Більше того, Держлісагенство України на своїх ресурсах вказує про те, що існуючі державні лісогосподарські підприємства у 2021 році «досягли найкращих показників галузі за 30 років» та сплатили рекордні 8,9 млрд грн податків до бюджетів усіх рівнів, що ще раз спростовує необхідність нагального реформування лісової галузі шляхом ліківідації таких лісогоподарських підприємств та створення єдиної компанії – монополіста, яка може перейти в приватні руки.

Створення єдиного суб’єкта господарювання призведе до централізації управлінських процесів та обмежить вплив обласних рад та місцевих громад на прийняття рішень із ведення лісового господарства та розвитку деревообробної галузі в регіонах, унеможливить прийняття оперативних рішень та вжиття заходів у разі виникнення надзвичайної ситуації, тим паче в умовах війни.

Більше того, утворення єдиної компанії по управлінні лісовими ресурсами призведе до того, що наші місцеві громади залишаться без значної частини податків та зборів. Для багатьох громад лісова та деревообробна галузі є основним наповнювачем місцевого бюджету, а в гірських та ресурсних лісових областях лісгоспи – це не лише наповнення бюджету, але і вирішення щоденних соціальних питань.

Так, на сьогоднішній день рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів, податок за лісові землі відповідно до діючого законодавства, перераховуються до місцевого  бюджету за місцезнаходженням лісової ділянки, а також податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), нарахований працівникам структурних підрозділів (лісництв, нижніх складів тощо), перераховується також до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого підрозділу, що дозволяє громадам планувати і реалізовувати соціально-економічний розвиток їх територій.

Крім того, централізація ведення лісового господарства, ліквідація існуючих лісогосподарських підприємств протирічить загальнодержавній реформі децентралізації. Внаслідок цього місцеві ради будуть позбавлені будь-якої можливості впливати на розвиток лісової галузі на місцях, не зможуть виконувати передбачені Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища» функції по реалізації екологічної політики України та охороні навколишнього природного середовища на своїй території.

Переконані, що утворення Національної компанії в лісовій галузі створює передумови для подальшої приватизації українських лісів, що можуть опинитися в приватних руках.

Експерти галузі звертають увагу на негативний досвід Канади та Грузії, які теж пішли шляхом створення подібних компаній, а потім відмовилися від них.

Ліси України є об’єктом права власності всього українського народу, а тому питання реформування лісової галузі повинні ґрунтуватися на принципах врахування довгострокових інтересів держави та місцевих громад, дотримання балансу між екологічними, економічними та соціальними функціями лісового господарства для забезпечення його сталого розвитку на благо жителів України.

Враховуючи вищевикладене, просимо:

-        Не допустити ліквідації державних лісогосподарських підприємств, які перебувають у сфері управління Державного агентства лісових ресурсів України, та утворення державного унітарного комерційного підприємства «Ліси України».

-        Залучити органи місцевого самоврядування, експертне середовище та громадськість при розробці Державної стратегії управління лісами до 2035 року, після чого приймати відповідні управлінські рішення з приводу реформування лісової галузі України.

 

Звернення  прийнято на позачерговій двадцятій  сесії міської ради

VIIІ скликання  07 липня 2022 року.

 

А відповідь отримали тільки від Державного агентства лісових ресурсів України.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних