Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Держпродспоживслужба інформує

Дата: 29.07.2022 11:21
Кількість переглядів: 503

Фото без опису

З початку 2022 року  в Україні зареєстровано 34 спалахи гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 302 особи, з них 138 дітей, що становить 45,7%, у тому числі після  введення воєнного стану зареєстровано 27 спалахів, внаслідок яких постраждало 249 осіб, з них 103 дитини (41,4%).        

З метою профілактики  гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних заходів профілактики, які  рекомендує Держпродспоживслужба України:

- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін                                 

- не купуйте харчі на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.     

 

- Утримайтесь від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском.                                                                        

- Готувати продукти із запасом зараз не варто. Навпаки, приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.                                                                

- Якщо ви збираєтеся в дорогу, то не беріть із собою продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).                                       

- Намагайтеся не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом.                                

- Також звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води).                                                

- Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.                          

- При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.            

- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувайте мити руки з милом і обов'язково мийте руки після відвідування туалетів.                                   

- Для купання та відпочинку слід користуватися лише   офіційно дозволеними пляжами.                                                                                                

- У  разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи.                                                        

- При відпочинку групою хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку медичну допомогу.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Тільки чітке дотримання  гігієнічних правил та  вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння    та зараження  кишковими інфекціями.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних