Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Звернення міського голови Володимира Тетерського з нагоди 36-ї річниці Чорнобильської трагедії

Дата: 26.04.2022 11:19
Кількість переглядів: 582

Фото без опису

Сьогодні відзначається 36-та річниця аварії на Чорнобильській атомній електростанції, найбільшої в історії ядерної енергетики. Аварія забрала життя сотень людей і завдала непоправної шкоди екології України та Європи.

26 квітня 1986 року сталася аварія на четвертому енергоблоці. З різницею в дві секунди відбулися два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Обвалилася частина будівель, почалася велика пожежа. Величезна кількість радіоактивних речовин було викинута в атмосферу.

Багатоденну пожежу намагалися загасити сотні пожежників та працівників аварійних служб, у тому числі і з Радомишльщини. Багато з них віддали своє життя у цій нерівній боротьбі. Понад 100 тисяч жителів найближчих населених пунктів були евакуйовані після аварії.

Аварія на Чорнобильській АЕС викликала катастрофічне забруднення навколишнього середовища. Територія міста Прип'ять досі вважається непридатною для життя. Аварія підірвала довіру громадськості до ядерної енергетики. З 1986 по 2002 рік у світі не було побудовано жодної атомної електростанції.

Точне число жертв аварії встановити не вдалося, оскільки багато людей вмирали через роки. 30 співробітників АЕС померло в перші дні і тижні аварії, ще сотні тисяч людей померли в наступні кілька років від онкологічних захворювань і променевої хвороби.

Під час російського вторгнення в Україну Чорнобильська АЕС була окупована російськими військами. Загарбники тримали у полоні персонал станції, кілька десятків людей. Не давали провести ротацію всупереч вимогам техніки безпеки.

Персонал станції у 2022 році, як і їх колеги 36 років тому, працювали, аби катастрофа не повторилась знову. Через фізичну та психологічну втому людей вдалось евакуювати 64 чоловіки. Замість евакуйованого персоналу на ЧАЕС вирушило 46 добровольців-працівників станції.

Станція при цьому продовжувала працювати у плановому режимі.

Чорнобильську АЕС звільнили 31 березня.

Минуло 36 років.

Сьогодні ми висловлюємо щирі слова подяки та засвідчуємо свою шану за героїзм та самовідданість всім ліквідаторам страшної аварії. Адже ціною власного життя та здоров'я без вагань та роздумів, ви ліквідовували наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Усвідомлюючи всю складність ситуації, ви, нехтуючи власною безпекою, ступили назустріч неприборканому смертоносному лиху, щоб зберегти життя мільйонів людей не лише у нашій державі, а й на всій планеті.

Ми схиляємо голови  перед пам`яттю тих, хто загинув  у цій боротьбі.

Сердечно бажаємо вам і вашим родинам міцного здоров’я, життєвої енергії та наснаги, сімейного затишку, щастя, миру, добра та злагоди. Нехай щира людська подяка зігріває ваші серця, опалені загравою Чорнобильської катастрофи.

 

З повагою та глибокою вдячністю

міський голова                                    Володимир ТЕТЕРСЬКИЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних