Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Інформуємо жителів Житомирщини щодо вручення повісток

Дата: 01.04.2022 15:10
Кількість переглядів: 1383

В Україні воєнний стан, а це означає, що оголошена повна мобілізація. 3 березня 2022 року вийшов Закон Верховної Ради "Про мобілізацію", який затвердив Указ Президента.

 

Проводиться загальна мобілізація протягом 90 днів з дня набрання Законом чинності. Буде проведено 4 хвилі.

 

Законом не встановлено місце, де можна або не можна вручити повістку. Фактично, її можуть вручити особисто в руки в будь-якому місці - на вулиці, на блокпостах, на робочому місці.

 

За правилами спочатку повинні встановити особу людини, а вже після цього вручають йому повістку. Тому у воєнний час документи повинні бути при собі завжди. І їх доведеться надавати для перевірки за першою вимогою уповноваженої особи.

 

Уповноважені особи - це співробітники територіальних центрів, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування. Також повістки можуть вручати посадові особи районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

 

Які бувають повістки:

Уточнення облікових даних, проходження медкомісії, прибути до ТЦК та СП;

Призов на військову службу до ЗСУ.

 

Органи Національної поліції мають право доставляти громадян до територіальних центрів комплектування військовозобов'язаних.

 

Після прибуття до територіального центру потрібно пройти військово-лікарську комісію. Якщо визнали придатним, то військовозобов'язаний отримає другу повістку – про явку за першим викликом або в конкретну дату.

 

При неявці за такою повісткою вже настає кримінальна відповідальність. Але після проходження комісії можуть відразу направити для проходження служби без вручення повістки.

 

Варто відзначити, що в першу чергу мобілізують колишніх військовослужбовців до 40 років, які мають бойовий досвід, відслужили за контрактом або в одну з хвиль мобілізації.

 

У другу чергу (ця хвиля йде зараз) - військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

 

По третій хвилі підуть військовозобов'язані громадяни, які закінчили кафедри вузів як офіцери запасу і яких не закликали під час попередніх мобілізаційних кампаній.

 

І тільки під час четвертої хвилі призиватимуть громадський резерв – громадяни, у яких немає вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу.

 

Всі громадяни, які раніше не проходили службу, але були мобілізовані – в обов'язковому порядку відправляються в навчальні центри ЗСУ, де проходять підготовку.

 

Ці правила однаково стосуються тих, хто знаходиться за постійним місцем проживання і тих, хто покинув свій будинок і знаходиться в інших областях України. Переселенці зобов'язані стати на облік за місцем фактичного проживання.

 

Прес служба Житомирського обласного ТЦК та СП

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.