Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Громади Житомирщини просять не підтримувати зміни до Бюджетного кодексу

Дата: 08.11.2021 10:53
Кількість переглядів: 507

Громади Житомирської області матимуть бюджети розвитку

Йдеться про законопроєкт №6062, який дозволяє Міністерству фінансів і місцевим державним адміністраціям зупиняти виконання бюджетів територіальних громад, а також ліквідує бюджети розвитку. Документ містить й низку інших суперечливих норм. Зокрема, передбачається вилучення у місцевих бюджетів на користь держбюджету залишків освітньої субвенції, надання повноважень Кабміну визначати порядок погашення середньострокових позик органами місцевого самоврядування, зарахування до держбюджету доходів від викупу земельних ділянок комунальної власності та ускладнення процедур проведення внутрішнього аудиту.

Запропоновані законопроєктом зміни розбалансують місцеві бюджети та негативно відобразяться на сталому розвитку громад, а також знецінять здобутки децентралізації. На зустрічі з Міністерством фінансів України, яка відбулася наприкінці жовтня, представники Мінфіну погодилися зі значною частиною пропозицій Асоціації, зокрема щодо необхідності збереження бюджету розвитку громад, відмови від інструментів зупинення рішень органів місцевого самоврядування щодо їх бюджетів тощо. Питання залишення залишків освітньої субвенції у бюджетах територіальних громад та сертифікації внутрішнього аудиту будуть обговорені додатково у Комітеті з питань бюджету.

- За підсумками зустрічі АМУ з Мінфіном щодо законопроєкту № 6062, громади, у тому числі і Житомирської області, матимуть бюджети розвитку, - прокоментував регіональний консультант з бюджетних питань АМУ Сергій Гаращук. - Для захисту інтересів місцевого самоврядування Асоціація міст України відпрацювала з Міністерством фінансів України своє бачення змін до Бюджетного кодексу і сподівається, що у процесі доопрацювання законопроєкту №6062 до другого читання її пропозиції будуть враховані. Цьому мають сприяти й листи-звернення від місцевих рад до народних депутатів та Верховної Ради України.

Низка муніципалітетів вже звернулася до своїх депутатів та ВРУ з проханням не підтримувати урядовий законопроєкт. Зокрема, одними з перших на Житомирщині такі звернення підготували Радомишльська міська, Романівська селищна, Новоград-Волинська міська, Коростенська міська та Станишівська сільські ради.

Нагадаємо, 20 жовтня 2021 року Верховна Рада України прийняла рішення зняти з розгляду урядовий законопроект №6062, але він залишається у парламенті та може бути розглянутий при затвердженні Державного бюджету на 2022 рік.

 

Прес-служба Житомирського РВ АМУ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.