Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Біля Радомишльської оглядової вежі відбулась толока

Дата: 03.09.2021 15:03
Кількість переглядів: 1184

Фото без опису

Водонапірна вежа, що розташована в центрі міста Радомишль вже давно стала візитівкою та символом міста.

          

З історії:

З 1746-го року Радомишль стає резиденцією уніатських митрополитів, по суті, столицею Уніатської (тепер-греко-католицької) церкви – одного із ключових гравців на політичній, соціально-економічній, релігійній мапі тодішньої Речі Посполитої. У місті розміщувалась консисторія – орган управління справами митрополії, духовна семінарія, митрополичий дім (всі будівлі збереглися дотепер). Радомишль став центром багатьох подій XVIII ст  на Правобережній Україні.

У 1783 р поряд з консисторією розпочалось будівництво величного собору, яке з приходом на наші терени Російської імперії, на жаль, припинилось. Проте, на частині фундаменту цього собору у 1911 р було збудовано Водонапірну вежу, яка, поряд із своїм основним призначенням, використовувалась як пожежна каланча, а також як оглядовий майданчик для обмеженого кола осіб, наприклад, фотографів (збереглися світлини, зроблені з неї у 1913 році).

      Водонапірна вежа – яскравий зразок промислової архітектури, побудована у  1911 році архітектором К. Еншом.

        

         Нова історія вежі, а відтепер Оглядової, розпочалась з історії створення Радомишльської громади.  У березні 2021 року на засіданні виконавчого комітету Радомишльської міської ради, нарешті з усіма правовстановлюючими документами, оглядову вежу передали на баланс міського відділу культури.

Будівля розташована на території колишньої загальноосвітньої школи № 5 та обнесена дерев’яним парканом задля безпеки дітей.

 За довгі роки існування шкільного закладу ніхто навіть не міг здогадатися, що там за тим парканом.

3 вересня  працівники Радомишльської міської ради, міського відділу культури та Будинку культури, Центру позашкільної освіти влаштували толоку з прибирання території навколо оглядової вежі.

Кущі, дерева, дошки, віконні рами, побиті меблі та навіть невеличка імпровізована альтанка знаходились за парканом. Три трактори та дві машини сміття було вивезено з території.

В подальшому міської радою заплановано благоустрій території та перетворення Оглядової вежі в туристичний об’єкт.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

        


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних