Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

На Житомирщині практикують сільський зелений туризм та прокладають екомаршрути

Дата: 10.06.2021 08:31
Кількість переглядів: 545

Фестивалі, історичні замки та старовинні маєтки, а ще природні пам'ятки культури роблять Житомирську область привабливою для туристів. Про це розповіла керівниця культури і туризму Радомишльської міської ради Ірина Жарук. За її словами, у Радомишлі практикують сільський зелений туризм, а також прокладають різноманітні екомаршрути.

Дізнатися про минуле, погуляти та надихнутися місцевими легендами – така ідея створення зеленого туризму.

56 років урочище "Криниченька" на Радомишльщині – це ботанічна пам'ятка природи, яка охороняється законом. Тут є природнє джерело. Через великий вміст срібла його вважають цілющим. Також ці місця називають "Дуби". Дерева, заввишки 30 метрів, за легендою, додають людям сили.

Зеленими стежками та стилізованим парканом дорога веде до джерела, яке ніколи не замерзає. Це урочище "Ринва". Із замуленої місцини люди власноруч відродили три природні водойми. Дно вистелили камінням і облаштували жолобами. 200 років тому тут була церква. Сьогодні про це нагадують капличка і купель. Керівниця відділу культури та туризму Радомишльської міської ради Ірина Жарук розповіла, що відомих джерел у Радомишлі – понад 10.

"Люди приходили сюди зранку, щоб вмитися, аби набути вроди, – каже Ірина Жарук. – Особливо цікаво це було для дівчат. За легендою, незрячі прозрівали, вмившись цією цілющою водою".

Туристичне село Ставки відоме парком і маєтком Станіслава Дуніна-Вонсовича. Тут є "Поліська хата", де відтворили український побут 18 століття. Староста села Віктор Волинець каже, що ця територія приваблює туристів.

"Тут проводиться багато військових реконструкцій, – розповідає Віктор Волинець. – Приїжджає по дві тисячі глядачів. Проводиться щорічний обласний фестиваль "Червона калина". Тому, в першу чергу, тут потрібні хороші дороги, адже багато закордонних туристів приїздить сюди".

Сільську школу за власні гроші побудувала Ольга Вангенгейм понад 130 років тому. Школа діє до сьогодні. Директор установи Орест Максимів розповів, що у закладі навчається 69 учнів.

"Це не була церковна школа, – каже Орест Максимів. – Це був культурно-освітній центр цілої округи. У цю округу входили 14 сіл з трьох районів нашої області".

Цікавим об'єктом для туристів є парк, де наприкінці 18 століття граф Станіслав Дунін-Вансович побудував маєток. Краєзнавець Андрій Разуваєв розповів, що він був ад'ютантом Наполеона. Зараз відбувається реконструкція палацово-паркового комплексу. Український підприємець та меценат Олексій Шереметьєв відновлює старовинні об'єкти і облагороджує територію парку."Ми перебуваємо у парку графа Дуніна­-Вансовича, – розповідає Андрій Разуваєв. – Тут розкопали залишки оранжереї з теплою підлогою. У царські часи мешканці маєтку вирощували ананаси, банани та кімнатні квіти. Для озелення маєтку і на продаж. В результаті розкопок тут знайшли залишки горщиків, в яких вирощували квіти на продаж".

На другому поверсі маєтку ведеться реконструкція.

"Ми намагаємося відновити його у первинному вигляді, – розповідає Андрій Разуваєв. – Після того, як тут переробили все у Радянські часи, будинок втратив свої первинні ознаки, і нам дістався лише залишок того, що було колись. Але ми маємо фасад, стіни і саме історичне місце. Ми намагаємося створити тут музей майбутнього".

Андрій Разуваєв показав камінь, на якому зображений герб Дуніних-­Вансовичів – лебідь на геральдичному щиті з графською короною.

За словами керівниці культури Ірини Жарук, фестивалі – це одна з головних складових зеленого туризму.

"Зараз ми тільки починаємо рухати і розвивати туризм, – каже Ірина Жарук. – Будуються нові приватні садиби, але ті, які зможуть приймати саме туристів. Іноземних туристів у Радомишлі дуже багато. Тобто фестивалі і замки їх приваблюють".

За рік до Радомишля приїздять понад 50 тисяч туристів.

Авторка: Ольга Груп-Сікора

Камера: Олександр Данилюк

 

Джерело:  Суспільне

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.