Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Раковицький старостинський округ. Негребівський кар’єр

Дата: 29.05.2020 12:26
Кількість переглядів: 3382

Фото без опису

РАКОВИЦЬКИЙ СТАРОСТИНСЬКИЙ ОКРУГ. НЕГРЕБІВСЬКИЙ КАР’ЄР

 

До складу Раковицького старостинського округу входять 4 населених пункти: с. Раковичі, с. Раївка, с. Товсте, с. Негребівка, які розташовані по берегах двох річок р.Жиловець та р. Білка, які впадають в річку Тетерів.

З давніх давен нашу територію починаючи з камінного віку заселяли люди, хоч письмових свідчень  про це не має ,але виходячи із археологічних знахідок видно, що на нашій території були поселення камінного віку ,бронзового віку, Трипільської культури ,поселення поліських скіфів, Черняхівської культури та Київської Русі.

Так склалося, що наша територія завжди слугувала оборонним форпостом нинішнього м. Києва від загарбників. На території наших сіл знаходяться рештки змієвого валу датовані 300 р до н .е, які являються найстарішими оборонними спорудами в Україні .До цього часу вони мало досліджені і є багато гіпотез хто їх будував і для чого, найбільш ймовірна гіпотеза про те, що це оборонна стіна від набігів племен готів та гунів під час Великого переселення народів ,що якраз були в ті часи .

Нині на території Раковицького старостинського округу  проживає 686 осіб .В центрі села Раковичі збудований новий дитячий майданчик, відкрито Свято-Іллінську церкву в с. Раївка та добудовується  за допомогою місцевих жителів та дачників церква Спасо-Нерукотворного образа та розпочалася розбудова свяченого джерела для занурення в купіль та інших релігійних потреб.

На території Раковицького старостинського округу відкрито пам’ятник Герою Радянського Союзу Івану Туркеничу ,який під час оборони Києва в 1943 році підбив 3 фашистських танки

На території Раковицького старостинського округу працює 2 сільгосппідприємства  ТОВ «Нікдарія» ,яка спеціалізується на вирощуванні ягід, горіхів, інших плодових дерев і чагарників, та ТОВ «Агровіва» яка спеціалізується на вирощуванні зернових та технічних культур

Територія Раковицького старостинського округує чудовим місцем для облаштування зеленого туризму, де можна відпочити від галасливого міста та побути ближче з природою. Всі хто хоч раз потрапив до наших гостинних сіл бажають повернутися сюди знову й знову так ,як наші села розташовані в лісовій місцевості з гарним лісовим повітрям.

Відстань від м. Києва до с. Раковичі становить 75 км. Неподалік від центру села знаходиться річка Жиловець з облаштованим місцем для відпочинку та місцем для приготування страв на вогні ,також можна порибалити. За річкою є ліс в якому можна назбирати грибів та лісових ягід.

За межами с. Негребівка знаходиться мармуровий кар’єр з дзеркально чистою водою, який в народі називають голубе озеро. В величезній лінзі Негребівського родовища є понад 10 мільйонів кубометрів мармурової сировини. Вона залягає на глибині 20-30 метрів від верхнього шару землі і простягається углиб більш ніж на 100 метрів. Спеціалісти встановили, що з цього родовища можна буде видобувати мармур на 20-25 мільйонів квадратних метрів тесаних виробів. Та річ не тільки у величезних запасах. Білосніжний негребівський мармур за своїм складом і художньо-декоративними властивостями не поступається перед кращими зразками продукції у всьому світі, а в дечому переважає їх. Кар’єр є гарним відпочинком не тільки для місцевого населення, але й для району і для м. Києва, так ,як кращої водойми для відпочинку в наших краях немає.

Змієві Вали. На території Раковицького старостинського округу можна зробити туристичний маршрут  по історичних місцях  колишніх поселень включаючи в себе рештки  змієвого валу  датовані 300 р до н.е, які являються найстарішими оборонними спорудами на Україні та музею Історії розвитку сіл Раковицького старостинського округу ,які є коротким конспектом нашої громади .

Музей в адмінприміщеннні Раковицького старостинського округу.

У музеї представлені  військові знахідки  сімдесятилітньої давнини, а також знайдені у Раковицькій землі зразки речей побуту, реманенту, врешті й тієї ж зброї кам’яного і бронзового віку, трипільських часів, князівської й козацької доби, ХVІІ-ХІХ століть. І хоча офіційні перші писемні згадки про село датовані ХVІ століттям, віднайдені тут речі промовисто вказують, що життя на цих теренах вирувало з прадавніх часів. Промовистим підтвердженням цьому стали виявлені сліди поселення часів Київської Русі.

Наразі музей повноцінно відтворює багатющу спадщину минулої слави і величі краян. У його колекціях привертають зокрема увагу зразки оздоблення кінської упряжі, формених ґудзиків, стародавніх монет, печаток, пломб різних історичних епох.

У музеї вже побувало чимало делегацій, груп, у тому числі й ближнього зарубіжжя.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних