Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Свято-Миколаївський Собор

Дата: 29.05.2020 12:29
Кількість переглядів: 1402

Фото без опису

СВЯТО-МИКОЛАЇВСЬКИЙ СОБОР

Адреса: Соборний майдан, м. Радомишль.

Спочатку будівництво кам’яного собору у Радомишлі планувалось на місці недобудованого уніатами. Згодом вирішили закласти новий. Виділили чималу суму грошей, Київський архітектор Юргенс у 1875р. розробив проект і кошторис нової церкви: керував роботою з будівництва архітектор Рикачов. Зведення нової церкви розпочалося 1877р. Кошторис будівельних робіт становив 37950 рублів. Планувалося збудувати церкву за три роки, але ця спроба затяглася до 1882-го. Зводили церкву у стилі московських шатрових храмів.

Нова церква стала головною у Радомислі й одержала назву Свято-Миколаївського собору. Освячено його було 13 листопада 1883р. митрополитом Платоном при значній кількості священників.

Будувався одночасно з Володимирським собором у Києві. Також тотожним є розпис багатьох стін, стель і плафонів у цих храмах. Тому існує припущення про ймовірність авторства розпису Свято-Миколаївського собору В.Васнєцовим, М.Нестеровим та М.Врубелем.

 

Матеріал підготовлено у співпраці з місцевим істориком Цвіком Геннадієм, автором книги «Історія Радомишля» (у 2015 році автор здобув перемогу в обласному щорічному конкурсі «Краща книга року»).

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних