Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Хто кому і що винен…

Дата: 10.07.2020 14:45
Кількість переглядів: 3199

Щодня з вулиць Радомишля комунальники прибирають декілька тон побутових відходів, які мешканці та гості міста не доносять до урн і викидають просто на вулицях. Така недбалість псує вигляд нашого рідного міста. Особливо багато непотребу залишається після вихідних. А проблема зі сміттям актуальна для нашого міста та громади в цілому.

Досі зустрічаються стихійні сміттєзвалища, сміттєві пакети на деревах та узбіччі доріг, або просто навпроти помешкань. І кожен з нас обурюється таким становищем справ. Мовляв, куди дивиться  місцева влада? Щось потрібно робити!

Так, робити потрібно! Насамперед почати з себе. Запитай: «Заключив я договір на вивіз сміття з комунальним підприємством?» Потім виховуй себе – навчись не смітити! Важливо пам’ятати – чисто там, де не смітять! Якщо ти  сам не вихований, то чому ти навчив чи навчиш своїх дітей? Викидати сміття сусіду під паркан? Якщо ти не дав позитивні відповіді на питання – починай себе виховувати у потрібному напрямку.

 Міська влада робить все можливе і неможливе для благоустрою міста і громади. На вулицях закуплені та розміщені контейнери для твердих побутових відходів, контейнери для роздільного сортування сміття, якими користуються всі мешканці міста. За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення природоохоронних заходів на об’єктах комунальної власності Радомишльською міською радою у минулому році придбано ще один новий сміттєвоз вартістю 2,5 млн грн, з яких 300 тис грн кошти місцевого бюджету на умовах співфінансування,  та 2,2 млн грн кошти, спрямовані з державного бюджету. Також з міського бюджету були виділені кошти та  придбано автомобіль з очистки та прибирання вулиць та тротуарів міста на суму 340 тис грн. Комунальне підприємство «Благоустрій міста» щоденно вивозить сміття з вулиць.

Фото без опису

Начебто все добре. Але… Незважаючи на те, що міська влада вже встановила десятки сміттєвих контейнерів та урн, люди продовжують викидати сміття собі під ноги.

Щоб зробити Радомишль чистішим, щодня на вулиці міста виходять двірники. Вони працюють уже тоді, коли місто тільки прокидається. Збір сміття – лише частина їхньої роботи. Комунальникам доводиться також прибирати запльовані лавочки і тротуари, які псують нетверезі містяни, відновлювати клумби та лавки в міському парку після «культурного відпочинку».

Варто зазначити, що в своєму прагненні до чистого простору  комунальники не одинокі. На допомогу їм приходять свідомі містяни, які  доглядають за територією біля своїх парканів та під’їздів, створюючи чистоту і затишок. Приватні підприємці, не всі, проводять благоустрій своїх територій. Згадуючи місто свого дитинства, треба нагадати тим, хто забув як це було, які ще не зовсім старі - не було урн, контейнерів, свій папірець кожен ніс до будинку, біля паркану прибирав територію. Опоненти можуть сказати , що тоді не було стільки сміття. Так, погоджуюсь, але люди повинні залишатися людьми!Фото без описуФото без опису

Приємно йти по тротуару, коли тобі назустріч квітнуть квіти, з паркану на сторожі хитає головою старий різьблений з дерева пугач або лицар в обладунках. І шкода, коли дорослі  досвідчені люди,  не усвідомлюючи наслідків, викидають сміття просто на вулицю, яке потім потрібно буде прибрати тим же комунальникам, витрачаючи людські та фінансові ресурси. Або просто не доглядають за своєю прибудинковою територією.

Фото без опису

Люди викидають  не тільки побутові відходи, а й будівельне сміття, металобрухт,  з надією, що ніхто не побачить, не дізнається, а міська влада і так його прибере.

Фото без опису

Дивно спостерігати за людьми, які чомусь вважають, що вони живуть при «комунізмі». За комунальні послуги платити не потрібно, а якість вимагати  - це вони люблять в першу чергу.

Якщо взяти статистику заключення договорів на вивіз твердих побутових відходів, то на сьогодні з юридичними особами заключено 160 договорів, з фізичними особами – 2330 договір (цифри по місту).  Населення громади  - 24 328 осіб.  Це крапля в морі. Міський бюджет не доотримує десятки тисяч гривень. Заборгованість тягне за собою наслідки. Адже працівникам, які прибирають за нами бруд, потрібно платити заробітну плату, сплачувати податки…. Скільки можна було б зробити в громаді! Багато! Що для цього потрібно? Мати громадянську свідомість!

Люди, не замислюючись, залишають сміття в місцях відпочинку – на берегах озер або річок, на пляжах, викидають його у лісі та лісових посадках, поблизу свого будинку тощо. Перетворюють таким чином територію у несанкціоновані сміттєзвалища, що веде, в свою чергу, до руйнування навколишнього середовища, яке також належить людям майбутніх поколінь. А потім пишуть пости у соцмережах про недбалість влади. То хто за ким повинен прибирати і хто кому що винен? Якби  в Європі хтось залишив сміття, він сплатив би чималий штраф. І знову ж питання: «А хто вам смітить?» Відповідь однозначна  - ви самі. То ж і приберіть за собою свій бруд!

По тому, як людство ставиться до сміття, можна судити, наскільки суспільство цивілізоване. В Україні немає чіткої державної програми, яка б зобов’язувала сортувати сміття та передбачала жорстку відповідальність за порушення екологічних норм, але є Закон України "Про відходи". Також немає стимулювання і популяризації культури поводження зі сміттям.

Ми позиціонуємо себе як цивілізоване місто, якому є чим пишатися. Чи не час діяти – не дозволяти собі смітити у громадських місцях, заключити договір на вивіз ТПВ, дотримуючись «принципу трьох R»: Reduce (зменшуй споживання), Reuse (використовуй повторно), Recycle (переробляй). І тоді місто та громада стане справжнім осередком цивілізації, про який ми всі говоримо і до якого прагнемо.

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних