Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Палац Дуніних-Вонсовичів в селі Ставки

Дата: 27.05.2020 12:44
Кількість переглядів: 3573

Адресас. Ставки, р-н Радомишльський, обл. Житомирська

Години роботи -

Контактна особа

 

    Створений 1792 року Ставчанський палац став свідком багатьох історичних подій, втім особливу увагу привертає постать власника маєтку першої чверті XIX  ст. графа Станіслава Дуніна-Вонсовича.

    Станіслав Дунін-Вонсович (1785-1864) – граф герба “Лебідь” (Lebedz), полковник французької служби, бригадний генерал Війська Польського. 4 липня 1812 року був прикомандирований до Головної квартири Імператора Наполеона I як перекладач і брав участь у другій Польській війні (Російському поході). 5-18 грудня 1812 року супроводжував Імператора при переїзді до Парижа.

      Бурхлива і героїчна біографія народженого в Україні польського аристократа й воїна, таємниця його особливої місії при особі імператора Наполеона без сумніву є прекрасною основою для проведення у Ставках культурно-мистецьких та військово-історичних заходів, що підкреслюють спільність та переплетення історичних доль українців, поляків та французів.

   Нині стараннями колекціонера і мецената О. Шереметьєва ппалацово-парковий комплекс реконструюється під “Мистецький маєток “Ставки”, що вже став місцем проведення щорічного обласного фестивалю патріотичної пісні “Червона калина”, інших культурологічних та видовищних заходів.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.