Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

День пам'яті і примирення: історія пам'ятної дати

Дата: 08.05.2020 09:45
Кількість переглядів: 489

День пам'яті та примирення в Україні встановлено Указом Президента, а також Законом України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років".

День пам'яті та примирення присвячений пам'яті жертв Другої світової війни та примиренню між країнами-учасниками. Дні пам'яті відзначаються щорічно 8 і 9 травня починаючи з 2005 року.

День пам'яті і примирення

День пам'яті встановлено на честь подій 8 травня 1945 року. Тоді Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла "Акт про беззастережну капітуляцію" Збройних сил нацистської Німеччини. Акт був підписаний ще 7 травня в Реймсі (Франція), однак ратифікований наступного дня в Берліні. З цієї нагоди 8 травня 1945 року в багатьох містах Європи та США були проведені багатолюдні святкування.

День пам'яті був проголошений резолюцією Генеральною Асамблеєю ООН 22 листопада 2004 року, приуроченою до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни.

Резолюцією ООН державам пропонується щорічно один або два дні віддавати данину пам'яті всім жертвам Другої світової війни.

Генасамблея також підкреслила, що ця подія підготувала умови для створення Організації Об'єднаних Націй, покликаної позбавити майбутні покоління від лих війни і закликала країни-члени ООН об'єднати зусилля в боротьбі з новими викликами і загрозами, і зробити все можливе для врегулювання всіх суперечок мирними засобами відповідно до Статуту ООН, і таким чином не піддавати подальшій загрозі міжнародний мир і безпеку.

День пам'яті та примирення в Україні

 В Україні відзначають День пам'яті і примирення в річницю капітуляції нацистської Німеччини - 8 травня.

День пам'яті та примирення встановлений Указом Президента України Петра Порошенка від 24 березня 2015 року, а також Законом України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років", який набрав чинності 21 травня 2015 року.

 Цей пам'ятний день встановлений для "гідного вшанування подвигу українського народу, його видатного внеску в перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та вираження поваги всім борцям проти нацизму".

 В Україні символом Дня пам'яті з 2014 року вважається червоний мак і гасло "1939-1945. Ніколи знову". Червоний мак, який символізує кривавий слід від кулі, вважається міжнародним символом пам'яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів.

Зазвичай, в пам'ять про жертви Другої світової війни в Києві та обласних центрах України 8 травня встановлюється почесна варта біля пам'ятників і меморіалів, присвячених увічненню перемоги над нацизмом та вшанування пам'яті жертв Другої світової війни 1939-1945 років, а також урочисто покладаються вінки і квіти. У храмах проводяться молебні та служби на честь пам'яті загиблих воїнів.

 

День пам'яті і примирення 2020

 Але День пам'яті і примирення та День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Радомишльська громада разом з всією Україною проведе за особливих обставин. Через епідемію коронавірусу масових заходів не буде. Однак, Радомишльська міська рада на чолі з міським головою Володимиром Тетерським  забезпечить індивідуальне привітання ветеранів Другої світової війни нашої громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.