Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

20 СІЧНЯ - ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЗАХИСНИКІВ ДОНЕЦЬКОГО АЕРОПОРТУ

Дата: 20.01.2020 11:38
Кількість переглядів: 285

Саме 20 січня підривом нового терміналу аеропорту завершилася його 242-денна оборона. Зруйновані стіни летовища накрили своїх останніх захисників.

Героїчна оборона летовища тривала 242 дні. Захисників називають "кіборги" за незламність духу, яку вони проявили, захищаючи старий і новий термінал Донецького аеропорту.

На січень 2015 року припадають найкривавіші зіткнення. Бойовики, підкріплені кадровими російськими військовими, бомбили будівлю та інфраструктуру аеропорту. Про ті страшні події ми знаємо від захисників аеропорту, які фільмували цинічні обстріли на відео.

13 січня 2015 року впала диспетчерська вежа.

А в цей день (20 січня) – п’ять роів тому – бойовики, не припиняючи штурмів, підірвали новий термінал. Одним із гасел за його боротьбу є "вони встояли – не витримав бетон", бо плити і конструкції зруйнованого летовища поховали під собою українських захисників. Ті, кому вдалося вижити, із пораненнями та контузіями потрапили в полон.

19-20 січня, коли бойовики підірвали термінал, загинули 58 бійців. Загалом за час оборони, за різними даними, Україна втратила від 100 до 200 воїнів.

Донецький аеропорт був важливим плацдармом. Навколишні позиції – найближчі підступи до окупованого Донецька контролювали сили Збройних сил України: Піски, Опитне, напрямок Костянтинівки, Краматорська, Слов'янська.

Кіборги стояли  до останньої хвилини свого життя – вони неймовірні герої, які вже стали легендою.

Вічна Вам пам'ять та шана, наші ГЕРОЇ!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.