Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

ХАНУКА – СВЯТО СВІТЛА, ДИВА, ПЕРЕМОГИ ДОБРА НАД ЗЛОМ

Дата: 25.12.2019 14:44
Кількість переглядів: 466

ХАНУКА - СВЯТО СВІТЛА, ДИВА, ПЕРЕМОГИ ДОБРА НАД ЗЛОМ

     Іудеї всього світу відзначають свято світла – Хануку. Ханука (“освячення”) – одне з найбільших єврейських свят, під час якого іудеї згадують про звільнення і очищення Єрусалимського храму у другому столітті до нашої ери. Це свято, яке відзначає перемогу світла над темрявою, добра над злом, свято дива, справедливості та надії. Ханука триває 8 днів. Ханука в 2019 році починається ввечері 22 грудня і закінчується ввечері 30 грудня. Весь цей час в синагогах будуть читати молитви, а в будинках віруючі щовечора запалювати ритуальний світильник - менору.

   22 грудня вперше за останні 100 років представники радомишльської громади і гості свята виконали одну з основних заповідей Хануки - разом з гостями, за підтримки Ольги Богомолець Радомишльський міський голова Володимир Тетерський запалив ханукальний вогонь в замку-музеї Радомисль у місті Радомишль. 

“Від щирого серця хочу привітати вас з прийдешнім святом Ханука. Побажати вам, щоб радість від світла його свічок завжди осяювала ваші будинки і все наше місто, нагадуючи нам про те, як важливо поспішати робити добро і як важливо робити його з кожним разом все більше.

Кожен день, запалюючи ханукальні світильники, ви ставите їх так, щоб їхнє світло осяювало, перш за все, навколишній простір, прагнучи поділитися благословенням з іншими.

Надзвичайно приємно, що ми проводимо святкування Хануки на цьому місці. Ми поділяємо радість один одного, і в нашому місті всі мають можливість бути єдиними, зберігаючи свою ідентичність, свою неповторність.

“Трохи світла достатньо для того, щоб розсіяти велику темряву”, – вчить єврейська мудрість. Тож нехай святкові вогні у серці кожного із нас запалять віру у перемогу правди, справедливості та добра!

Бажаю вам світла, миру, достатка, затишку і ханукальної радості на весь рік.  Веселого свята!”привітав зі святом Радомишльський міський голова Володимир Тетерський.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису 

   Євреї відзначають Хануку з II століття до н. е. Відповідно до єврейської традиції, після осквернення грецькими язичниками Єрусалимського храму спалахнуло повстання. Воно завершилося перемогою іудейських військ. Згідно з переказами, коли Ієхуда Маккавей і його воїни очистили Храм, вони не змогли знайти ритуально чисте масло, яке годилося б для того, щоб запалити менору і освятити Храм. Після тривалих пошуків все ж був знайдений один невеликий глечик з чистим маслом, але він був такий малий, що його могло вистачити лише на один день горіння менори. Однак Маккавеї все ж вирішили запалити менору, оскільки Храм повинен був бути освячений, і тоді сталося диво: масла вистачило рівно на вісім днів, тобто точно на той час, який було потрібно для приготування нового чистого масла для менори. У пам'ять про це диво свято Хануки з тих пір відзначається протягом восьми днів. При цьому прийнято встановлювати ханукію на вулиці біля входу в будинок або на підвіконні - щоб її світло було видно всім. В останні десятиліття виникла традиція встановлювати великі ханукії на площах міст. 

    Святкові ханукії встановлені у знакових місць головних світових столиць: у Білого дому, підніжжя Ейфелевої вежі. Один з найбільших свічників висотою близько 10 метрів з'явився біля Бранденбурзьких воріт у Берліні. Тепер в плеяду міст, де шанують традиції, увійшло і українське місто Радомишль.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних