Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Про якість питної води, яку постачає підприємство до споживачів м. Радомишль

Дата: 29.08.2019 08:56
Кількість переглядів: 1926

      Фото без опису  Для питного водопостачання в Україні використовуються поверхневі та підземні прісні води. В Україні централізоване водопостачання на 80% забезпечується за рахунок поверхневих вод.

        Централізоване водопостачання жителів м. Радомишль, яке забезпечує МКП «Водоканал», здійснюється за рахунок підземних вод. Підземні води більш захищені від зовнішніх факторів, а тому зазвичай характеризуються стабільним хімічним складом. Однак, в окремих регіонах, за рахунок природних чинників, ці води мають некондиційний склад переважно за такими показниками, як жорсткість, загальна мінералізація, сульфати, сполуки заліза.

        Забезпечення водопостачання жителів м. Радомишль здійснюється із п’яти артезіанських свердловин. Три з них розташовані по вул. Петрівська та Герцена і є основними, оскільки з даних свердловин подається вода до 80% споживачів. Одна розташована по вул. Отамана Орлика (хутір), з якої забезпечуються водою жителі мікрорайону «Рудня» і одна розташована по вул. І.Франка, яка задовольняє питні потреби трьох квартирних будинків по тій же вулиці І.Франка.

       Якість питної води, що подається до споживачів м. Радомишль визначається у відповідності до Державних санітарних норм (ДСанПіН 2.2.4-171-10). Нормами передбачено дослідження води артезіанських свердловин один раз на рік у самий несприятливий час року та дослідження води у централізованій мережі кожного місяця. Підприємством забезпечено проведення дослідження води свердловин кожного року (в поточному році проведено в липні місяці) та щомісячно із трубопроводів.

       За останніми дослідженнями вода, що добувається із свердловин (Петрівська та Герцена), не відповідає нормам по 2-х показниках: «вміст заліза» та «загальна жорсткість». Вода із свердловини по вул. І.Франка не відповідає нормам тільки по «вмісту заліза». Допустимі норми зберігаються тільки у воді, що добувається із свердловини по вул. Отамана Орлика (мікрорайон «Рудня»).

      У свердловинах по вул. Петрівській, Герцена та І.Франка вміст заліза складає від 1,4 до 1,6 мг/дм³ (при нормі 1,0), а жорсткість складає 20 мг-екв/дм³ (при нормі 10).

      За всіма іншими показниками, такими як показники епідемічної безпеки, санітарно-хімічні показники, радіаційні показники та показники фізіологічної повноцінності мінерального складу питна вода, яку як послугу надає МКП «Водоканал» відповідає повністю всім визначеним нормам та стандартам.

     Після проведення очистки води на станції другого підйому досягається зниження вмісту заліза та зниження загальної жорсткості, однак, якщо показник вмісту заліза знижується до 03-06 мг/дм³, що є менше гранично допустимого, то загальну жорсткість на деяких дільницях вдається знизити тільки до 12-14 мг-екв/дм³, що є вищим допустимого.

       При цьому, якість постачаємої води до кінцевого споживача напряму залежить не тільки від стану очисних фільтрів, а й від стану міського водогону, який збудований більше 40-50 років тому і важливим залишається питання надійного знезараження води з урахуванням теперішнього стану водоводів і розподільних мереж, які містять постійну загрозу вторинного забруднення води.

       Окрім цього, державні санітарні норми зобов’язують, із 01 січня 2020 року, знизити вміст заліза у постачаємій питній воді до рівня 0,2 мг/дм³, що на даний час і при даному обладнанні МКП «Водоканал» забезпечити не взмозі.

 

      Також, найбільш економним та ефективнішим заходом для досягнення необхідної якості питної води (порівняно з її очищенням) є прискорення введення в дію станції другого підйому по вул. Перебійна (Рудня) для більш ширшого використання можливостей свердловин по вул. Отамана Орлика, вода яких не потребує додаткового очищення, оскільки вміст речовин у воді не перевищує допустимих норм, з подальшим забезпеченням водою із «чистих свердловин» всіх споживачів міста.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних