Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

ВЖЕ ВДРУГЕ ФЕСТИВАЛЬ «РАДОМЛИН» ЗУСТРІЧАЄ ГОСТЕЙ

Дата: 07.08.2019 15:46
Кількість переглядів: 2700

      Вже другий рік у селі Мала Рача зустрічає гостей фестиваль млинців «Радомлин». Смачну традицію започаткували наші земляки - родина Карпусів. Їх підтримала Радомишльська міська рада, в особі міського голови Володимира Тетерського, Радомишльський міський відділ культури, в.о. старости Великорацького старостинського округу Микола Гончаренко, ФОП Приймак  та депутат Житомирської обласної ради Анатолій Павленко.

       І ось 4 серпня «Радомлин» зустрів своїх гостей. Цього року свято розташувалося на декількох локаціях: основна , кінно-спортивна, дитяча. Були створені фотозони в українському стилі, мальовничі краєвиди села створювали святкову неповторну атмосферу.          Свято розпочалось ходою засновників та учасників свята. Присутніх зі сцени привітали: міський голова Володимир Тетерський, депутат Житомирської облради Анатолій Павленко, засновники фестивалю родина Карпусів. Ангеліна Карпусь заспівала гімн фестивалю «Радомлин» на слова Євгенії Кравчук, автором музики є сама виконавиця.

         Цього року Фестиваль  «Радомлин» розширив свої кордони і зустрічав гостей не тільки з Радомишля, а і з Житомирщини, з багатьох областей України  та навіть з-за кордону!

         Головною дійовою особою, звичайно, був млинець – смачний, круглий, запашний! І змагалися за визнання найсмачнішого млинця 13 команд-учасниць з Радомишльської об’єднаної територіальної громади, Потіївської об’єднаної територіальної громади, с. Ірша (Вишевицької ОТГ) та міста Малина.

    Гості пригощалися млинцями на будь-який смак. Гастрономічною родзинкою  свята стали равлики у томатному та сметанковому соусі. Також був встановлений рекорд свята – найбільший млинець, автором якого стала команда «Радомишльський хліб». Присутні раділи голубим незвичайним кулькам команди «103». Гостей біля своєї команди Вечорниці» (с. Ірша) зустрічали літературні герої Проня Прокопівна та Голохвастов. Чарівним українським вбранням милувала око команда «Потіївські смаколики». Медовими продуктами солодив присутніх «Поліський медок». Гості свята мали змогу скоштувати різні види млинців та страви професійних кухарів команд «Піраміда» та «У Карпуся».  Команди «Три куми», «Берегиня», «Чудиночка»,  «Славні господині», «Чарівниця Карпат», «Великорацькі смаколики» частували гостей  фестивалю традиційними українськими стравами. За участь у фестивалі «Радомилин» кожен конкурсант отримав нагороду від засновників та організаторів дійства.

         Але не лише кулінарними смаколиками був багатий фестиваль. Свій таланти зі сцени дарували колективи: «Любисток», вокальний жіночий колектив с. Малинівка (Малинський район); аматорський колектив  «Вечорниці»; Народний жіночий вокальний ансамбль «Водограй» клубу с. Краснобірка, Народний хоровий ансамбль «Пісні моєї душі»; Народний вокальний ансамбль «Осіннє золото»; Народний фольклорно-етнографічний колектив «Берегиня»; дитячий колектив «Сонячні зайчики», «Витівниці» та Наталія Байдюк з с. Потіївка, гурт  «Капелюх» (Коростишів), «Вишевичанка» (Вишевичі), Євгенія Бернацька та Олена Петрова, кеолектив «Родина» (Коростишів), тріо «Фора», Народний чоловічий колектив «Промінь» Пулинського центру культури та дозвілля, дует Тетяна Гальченко та Галина Папірна. На фестиваль завітали і гості: колектив “Made in Ukraine” та гість з Грузії Елерджія Григорій.

         Не залишились і гості без подарунків. Вони мали змогу взяти участь у розіграші святкової лотереї, у майстер-класах з гончарства, екібани та інших, переглянути виставки народних майстрів та придбати сувенір на згадку.

    А ще  -  покататися на конях. Цього року чотириногих красенів та їх майстерність показували клуби с. Мала рача  «Бульвар1297», с. Верлок «Мрія», клуб «Мандрівник» Коростишівський район,  «Ніколас» Брусилівський район,  «Тагіл» та «Крим» м. Київ, «Хутір козацький» с. Літіж, Київський р-н. Володарі коней змагалися на прохід козацькими стежками, на швидкість та на тягову силу. Організаторами кінного видовища та співорганізаторами свята стали Богдан Кривошеєнко, Влад Прокопенко та Олег Стримбулевич.

    Фестиваль завершився святковою дискотекою, і кожен, хто відвідав його, отримав багато позитиву та гарний настрій.

       «Радомлин» став не просто фестиваль, він став фестивалем який має свою поштову марку, яку випустила Укрпошта на його честь за сприяння управління культури та туризму Житомирської обласної державної адміністрації. Фестиваль стає традиційним для Житомирщини та всієї України. Про нього вже говорять і на сторінках як українських так і  зарубіжних видань. Сонячний млинець вийшов на світовий рівень.

               

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.