Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

В с.Ходори Радомишльського району відкрито пам’ятник загиблим воїнам у роки Другої світової війни 1939-1945 років

Дата: 08.05.2019 14:41
Кількість переглядів: 1655

Минуло 74 роки з часу закінчення Другої світової війни 1939-1945 років. Проте ми завжди пам`ятатимемо  подвиг українських солдатів, які в боротьбі з ворогом проявили усю міць та безстрашність нашого народу у цій жорстокій війні, яка  не обійшла і наш район.

У  ніч на 7 грудня 1943 року 317-й гвардійський полк під командуванням підполковника Т.Філемонова здійснив форсований марш, прибувши в село Ходори, де оборонялись частини 271-ої стрілецької дивізії полковника Говорова. Не встигли артилеристи обладнати вогневі позиції, як на них пішли ворожі танки. То був їх подвиг. За проявлену відвагу і мужність Указом Президії Верховної Ради СРСР названим воїнам було присвоєно звання Героя Радянського Союзу (всі лишилися живі і отримали Золоті Зірки).

У грудні 1943 року 317 гвардійський винищувально-протитанковий артилерійський полк, який перебував в оперативному підпорядкуванні командувача 60 А 1-го Українського фронту, отримав бойове завдання організувати протитанковий район на схід від села Ходори.

Зосередившись в зазначеному районі до 12.00 7 грудня полк провів ретельне інженерне обладнання вогневих позицій. У ніч на 8 грудня ворог великими силами піхоти і танків прорвав оборону в смузі 271 гвардійської стрілецької дивізії та вийшов в район Ходорів. О 23.45 танки противника обійшли Ходори з півдня і почали просуватися в східному напрямку.

В ході бою на південно-східній околиці Ходорів було підпалено декілька стогів соломи. Танки противника були підпущені на дальність прямого пострілу, 1-я батарея полку відкрила вогонь і підірвала три бойові машини, які, спалахнувши яскравими смолоскипами, освітили місцевість. Потрапивши під вогонь 1-ї батареї, танки повернули на північний-схід і пішли уздовж бойового порядку, який залишився ними непоміченим. Решта чотири батареї полку одночасно відкрили вогонь у фланг колони і знищили ще кілька машин.

Нічний бій тривав понад півтори години. За цей час полк знищив 28 танків, 5 бронемашин, 5 бронетранспортерів, 13 автомашин з вантажем, велика кількість піхоти противника.

Наступ німецьких військ був зупинений.

Бій ввійшов в радянські військові підручники, як успішне застосування артилерії проти танків під час нічного бою.

7 травня 2019 року на передодні Дня примирення та  Дня Перемоги у Другій світовій війні  в с. Ходори  Меньківського старостинського округу   на кладовищі відбувся урочистий мітинг, присвячений відкриттю    пам’ятника загиблим воїнам у роки Другої світової війни 1939-1945 років .

Пам’ятник було споруджено для увічнення пам’яті загиблих воїнів, на знак поваги і великої вдячності нашим героям та вшанування подвигу п’яти загиблих воїнів – Героїв радянського Союзу, які прийняли жорстокий бій під с. Ходори у грудні 1943 року П. Турбін, А. Шаталкін,   І. Федюков, Г. Голіщихін, М. Маслов., за ініціативи Радомишльської ветеранської організації,в.о. старости  Меньківського старостинського округу  та завдяки   фінансової  підтримки  Радомишльської міської ради і особистої підтримки міського голови В.Тетерського.

У церемонії відкриття  пам’ятника взяли участь представники районної та міської влади, районної ветеранської організації, учнівська молодь і громадськість сіл.

До учасників заходу звернулися: в.о. старости  Менськівсього старостиснького округу  Василь  Близнюк, міський голова Володимир Тетерський, голова районної ради Олександр Потієнко  та голова районної ветеранської організацій Валерій Жлуктенко.

     Минуло не одне десятиліття з часу закінчення Другої світової війни. А сум та гіркота втрат й досі тривожать душі українців. А цей  пам»ятник  нехай і надалі буде  для нас щоденним нагадування про мужність та звитягу українського солдата. Пам’ятаймо, що  наша незалежність вистоїть  завдяки тим, хто був, є і буде на передовій оборони нашої держави».– зазначив у своєму виступі  Володимир Тетерський.

З словами глибокої шани та вдячності  перед присутніми  виступив учнівський колектив Краснобірської ЗОШ.        

На завершення, присутні поклали квіти до пам’ятника та схили голови у хвилині мовчання,  вклонились на знак вічної пам’яті  про загиблих  і померлих воїнів-земляків.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних