Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

НАРАДА З ПИТАНЬ ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ ТА НЕДОПУЩЕННЯЗАГИБЕЛІ ТА ОТРУЄННЯ БДЖІЛ В РАДОМИШЛЬСЬКОМУ РАЙОНІ

Дата: 19.02.2019 15:31
Кількість переглядів: 1007

 

Фото без опису

20 лютого 2019 року в Радомишльському  районному  управлінні ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області за участю спеціалістів Держпродспоживслужби відбулась  спільна нарада  з аграріями та суб’єктами господарювання в галузі бджільництва  району.

            На нараді піднімалися актуальні питання щодо взаємодії  агробізнесу та пасічників. Одна з проблем пасічників – це обробка полів пестицидами, в результаті якої гунуть бджоли. На цьому  спільному засіданні  учасники намагалися знайти шляхи вирішення цього питання. Є законодавство, що передбачає певні кроки по недопущенню таких випадків. Саме його всі суб’єкти господарювання і повинні дотримуватися

 В Україні в 2018 році  постраждали 1408 пасік та повністю загинули 12800 бджолосімей. З 396 відібраних зразків для лабораторного дослідження у 54 випадках підтверджено загибель від застосування пестицидів.

Загибель бджіл може спричинити неконтрольоване застосування пестицидів та агрохімікатів на посівах сільськогосподарських культур та безвідповідальність аграріїв при обробках посівів сільськогосподарських культур пестицидами, ігнорування ними вимог ЗУ «Про бджільництво».

 Начальник Радомишльського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області   Гуренко І.Ю. доповіла про аспекти дотримання  законодавства щодо недопущення отруєння та загибелі бджіл. Про контрольоване застосування пестицидів та  заходи недопущення отруєння і загибелі бджіл доповіли головний спеціаліст відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки Горай Т.М. й провідний спеціаліст відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби Доля С.М. Начальник Радомишльської районної державної лікарні ветеринарної медицини Плечко С.Г. розповів про найпоширеніші хвороби бджіл, причини їх виникнення та профілактику захворювань.Про санітарні регламенти щодо застосування пестицидів для запобігання отруєння і загибелі бджіл, про законодавчі нормативи щодо здійснення авіаобробок сільгоспугідь докладно розповіла  Хрущ А.А. – начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Радомишльського райуправління ГУ Держпродспоживслужби. Про порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки проводив роз’яснення начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Гальона О.М. Також ним був презентований інтернет-ресурс «Грант-експерт» для забезпечення ефективної комунікації агробізнесу та пасічників.

Начальник   відділу   агропромислового   розвитку  Радомишльської   РДА Мороз О.Ю. після наради наголосив, що  дотримання правил та вияв взаємоповаги один до одного – є гарантом плідної співпраці сільськогосподарських підприємств та пасічників. «Така взаємодія забезпечить не лише відсутність судових тяжб щодо відшкодування завданої шкоди, а й буде корисним обом сторонам: пасічнику – мед, пилок та здорових бджіл, власнику сільськогосподарського підприємства – підвищення врожайності сільськогосподарських культур, а пересічним мешканцям – якісну продукцію», – наголосив він.

 

Всім керівникам сільгосппідприємств та  суб’єктам господарювання в галузі бджільництва  району були роздані  пам’ятки, у яких  є інформація про те, що аграрії, які планують застосовувати засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, згідно ст. 37 ЗУ «Про бджільництво», зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата/час, способ обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. У період проведення робіт у радіусі 200 метрів від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних