Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

26 грудня – День визволення Радомишльщини від німецько-фашистських загарбників

Дата: 26.12.2018 12:20
Кількість переглядів: 669

Фото без описуСьогодні для Радомишльщини пам’ятний день. 75 річниця визволення району від німецько-фашистських загарбників.  Це свято всіх Радомишлян, свято, коли всі ми, від малого до великого, віддаємо шану нашим визволителям – тим, хто своєю мужністю, своїм життям став на шляху смертельного ворога.

  Для всіх цей день став символом всеперемагаючої сили добра і справедливості. І скільки б не минуло часу, ніколи не згасне подвиг воїнів-визволителів, що віддали життя за ради свободи.

22 червня 1941 року ворог вступив на територію нашої країни. Вже в перші дні війни було мобілізовано з Радомишля і району велику кількість військовозобов’язаних. 20 липня 1941 року німецькі війська вступили в місто. Певно, не всі жителі Радомишля знають, що наше місто упродовж всієї війни було визволене 4 рази.  За проявлену відвагу і мужність Указом Президії Верховної Ради СРСР 5 воїнам було присвоєно звання Героя Радянського Союзу (всі лишилися живі і отримали Золоті Зірки). При звільнені району загинуло 18 тис. офіцерів і солдат, 10 тис. уродженців Радомишльщини не повернулися з війни.

Радість визволення прийшла 26-28 грудня 1943 року.  З перших днів визволення сіл району до лав діючої армії влилося 7103 жителі. Хоробро воювали на фронтах ІІ світової війни уродженці Радомишльщини, близько 2 тис. чоловік за виявлений героїзм у боротьбі з ворогом нагороджено орденами і медалями. 4 воїнам посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

 Сьогодні нащадки тих воїнів боронять кордони нашої суверенної держави. Вони з честю та гідністю несуть звання воїнів-захисників. Кожен з них вартий звання героя. Завдяки їх героїзму та мужності ми відновимо мир на нашій любій Україні

Ми пам’ятаємо – ми перемагаємо!

 

Міський голова                                   Володимир Тетерський

 

Цього ж дня в міській Дитячій музичній школі відбувся захід з нагоди 75 річниці визволення Радомишльщини. Зі словом до присутніх звернувся міський голова Володимир Тетерський, голова районної організації ветеранів Валерій Жлуктенко, голова міської організації ветеранів Володимр  Науменко.

Також відулось покладання квітів до могил загиблих воїнів на міському кладовищі за участі міського голови Володимира Тетерського, голови районної державної адміністрації Світлани Ковальчук, представників громадських організацій.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних