Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

У Краснобірці відкрили пам'ятник учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 14.12.2018 14:11
Кількість переглядів: 742

Фото без опису14 грудня в Україні відзначається «День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС». Це визначено Указом Президентом України № 945/2006 року від 10 листопада 2006 року. Аварія, що сталася в квітні 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, стала однією з найбільших катастроф в історії людства.

Саме 14 грудня 1986 року на Чорнобильській АЕС було завершено спорудження захисного саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком. Це, по суті, була перша серйозна та важлива перемога над зловісним атомом, який вирвався з-під контролю людини після квітневого вибуху.

В цей пам’ятний для нашої держави день, у с.Краснобірка біля приміщення загальноосвітньої школи відбувся мітинг-реквієм, на якому на честь учасників ліквідації наслідків катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції відкрили пам’ятник. У заході взяли участь міський голова Тетерський В.Р., голова Української спілки ліквідаторів аварії на ЧАЕС в Радомишльському районі  Кудряшов Ю.Ф., голова районної ради ветеранів Жлуктенко В.П., голова первинної ветеранської організації с.Краснобірка Берлінець С.І., директор Краснобірської ЗОШ Зайченко Н.М., колектив учнів та вчителів навчального закладу, а також учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та жителі сільської громади.

Зі словами вдячності кожному ліквідатору наслідків найстрашнішої техногенної катастрофи  звернувся міський голова Володимир Тетерський:

- Вже 32 роки відділяє нас від тієї страшної трагедії, яка сталася на ЧАЕС. І дуже важливо, що в нашій громаді відкривається вже не перший пам’ятник Героям Чорнобиля, адже люди, які тоді боролися з атомом, ризикуючи власним життям, до сьогоднішнього дня були і залишаться справжніми героями для всієї країни. Від щирого серця хочу подякувати та низько вклонитися кожному герою, який став на захист усього світу. Хочу побажати міцного здоров’я, мирного неба, а головне – ми маємо зробити все, щоб такі трагедії більше не повторювались, - зазначив В.Тетерський.

Фото без опису

Право відкрити пам’ятник ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС  було надано голові спілки ліквідаторів аварії на ЧАЕС в районі Кудряшову Ю.Ф., міському голові Тетерському В.Р., голові районної ради ветеранів Жлуктенку В.П. та спеціалісту з охорони культурної спадщини району Науменку В.О. Даний пам’ятний знак було встановлено при ініціативі Науменка В.О. та Берлінця С.І. за спонсорські кошти директора ТОВ «Радомишльське овочеве підприємство» Літвіна В.П. та за підтримки міського голови Тетерського В.Р.

Фото без описуПродовжився мітинг-реквієм у актовому залі Краснобірської ЗОШ, де педагогічний та учнівський колективи подарували усім присутнім літературну композицію, присвячену цій трагічній даті та було вручено Почесні грамоти  учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які проживають у с.Краснобірка. Пам'ять загиблих, які віддали життя в ім’я порятунку Землі від ядерної катастрофи, вшанували хвилиною мовчання.

Також в цей день відбулося покладання квітів до підніжжя пам’ятника ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС на Меморіалі Слави в м.Радомишль та проведено пам’ятний захід в Радомишльському історико-краєзнавчому музеї, на якому були присутні Потієнко О.Л. – голова районної ради, Волинець О.В. – начальник УПСЗН райдержадміністрації, голова спілки ліквідаторів Кудряшов Ю.Ф., голова районної ради ветеранів Жлуктенко В.П. та ліквідатори аварії, які проживають у нашому місті. До присутніх звернувся голова районної ради Потієнко О.Л., який відмітив, що ми сьогодні не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, задля збереження життя і здоров'я майбутніх поколінь. Він побажав здоров’я та злагоди усім та вручив медалі ліквідаторам аварії.

До слова були запрошені Волинець О.В та Жлуктенко В.П., які теж подякували радомишлянам, які безпосередньо брали участь у ліквідації наслідків аварії на атомній станції, котрі жертвували своїм життям заради майбутнього своєї Батьківщини та згадали про проблеми чорнобильців, які, нажаль, не завжди вдається вирішити.

За сприяння голови районної спілки учасників ліквідації аварії на ЧАЕС Кудряшова Ю.Ф були вручені продуктові набори кожному учаснику урочистого зібрання.

За роки, що минули, ми всі пройшли складний шлях усвідомлення і переосмислення того величезного комплексу проблем, який пов'язаний з використанням високих і, нерідко, небезпечних технологій. Незмінним залишається лише одне – найглибша повага до людей, які закрили собою світ від атомного лиха, що вирвалося зі зруйнованого четвертого блоку ЧАЕС. Їх подвиг неможливо переоцінити – як не можна переоцінити 
значення того, що вони зробили. Їх героїзм, патріотизм і професійна майстерність перевірені часом.

Низький уклін Вам, шановні учасники ліквідації Чорнобильської катастрофи!!!

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних