Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

«Голодомор… Вогонь вічного спомину»

Дата: 26.11.2018 08:57
Кількість переглядів: 768

саме під такою назвою пройшла година історії, яку провели 22 листопада працівники КЗ «Публічна бібліотека-медіатека» для учнів 8-А та 8-Б класів Радомишльської гімназії.

Кожен із нас переосмислює нашу історію, трагічні її сторінки, які примушують стискатися людські серця. Одна з найстрашніших таких сторінок – Голодомор, який призвів до небачених безневинних жертв. Нині ми вшановуємо 85-річницю цієї страшної трагедії української нації.

         В руках, що виростили хліб

         Не залишили і зернини,

         Ні, рід наш в горі не осліп –

         Ти все згадаєш, Україно!

 

         Голодомор в Україні тривав два роки поспіль, спустошуючи села, викорінюючи покоління хліборобів та знекровлюючи націю. Гинули родинами, вулицями, хуторами, а в селах, де затухало життя, вивішували чорні прапори – символ перемоги тоталітарного режиму над українськими селянами.

         Фото без опису1932-1933 рік. Найчорніший час в історії України. В світі не зафіксовано голоду, подібного тому, що випав на долю однієї з найродючіших і найблагородніших країн. Нині ми знаємо, що то було. Це був не голод, а штучно зорганізований, свідомо спрямований на вигублення українського народу Голодомор. Це була війна проти цілого народу, такого працьовитого, мирного і цілком безневинного.

Найсвятіший обов`язок сьогодні – зберегти пам`ять про всіх, хто не дожив, не долюбив, пам`ять про живих і ненароджених. Ніхто не має права про це забути. Ми мусимо пам`ятати про кожного, кого тогочасний режим змусив страждати і гинути страшною смертю, не дав розквітнути новим паросткам життя,  аби цей гіркий досвід минулого ніколи не повторився.

Кажуть, що минуле не належить нікому. Воно – надбання нинішніх і майбутніх поколінь, бо саме їм належить винести з нього всі найсерйозніші уроки, щоб подібні людські трагедії не повторилися. Ніде і ніколи!

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних