Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Сортування сміття: чи почали діяти європейські вимоги щодо відходів в нашій громаді?

Дата: 30.10.2018 16:58
Кількість переглядів: 648

З січня  2018 року – нові правила поводження з побутовими відходами. Ми повинні були почати сортувати сміття, оскільки з 1 січня 2018 року вступила у силу правка до закону «Про відходи», що забороняє захоронення неперероблених відходів.

І, хоч, уже зараз зрозуміло, що ситуацію зі сміттям в нашій країні не можливо змінити в один момент, та все ж перший крок – важливий. 

Правка до закону «Про відходи» була прийнята ще у 2012 році. Відповідно до Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, Україна має зобов’язання протягом найближчих років впорядкувати поводження з відходами та привести законодавство у відповідність до європейських вимог.  Згідно зі змінами, які вступили у силу з 2018 року, органам місцевого самоврядування заборонено захоронення неперероблених побутових відходів на полігонах, відтак міста і села мають забезпечити сортування сміття за видами для переробки та утилізації.

Чи готові до сортування сміття комунальне та приватне підприємства в нашій громаді? Чи є потужності з утилізації відсортованого сміття? 

Саме сортування в нас обмежене - скло, пластик та інші відходи.

Міське комунальне підприємство «Благоустрій міста» придбало, за кошти міського бюджету, та встановило на підготовлених майданчиках  54 баки для роздільного сортування сміття. Також заключає договори на вивезення сміття з власниками домоволодінь. На сьогодні заключено  901 такий договір з населенням та 125 з юридичними особами.

 В ідеалі, кожен мешканець громади повинен заключити договір з підприємством. Адже кожен виробляє сміття і фраза «в мене його немає» не повинна  діяти. В інших країнах, да і в деяких містах Україні, за  непідписання договору передбачений штраф. Штрафують також за несанкціоноване вивезення відходів. Якби кожен свідомо  думав не про те, як насмітити і уникнути покарання, а як утилізувати сміття цивілізовано, то лише у цьому випадку вулиці населених пунктів нашої громади виглядали б по-європейськи чисто.

Навідміну від міського комунального підприємства приватне підприємство встановило лише контейнери для пластика та ТВП.

Важливе значення у питанні роздільного сортування сміття має інформаційно-просвітницька робота, яка дасть змогу перелаштувати жителів громади на новий лад та навчити сортувати сміття, що активно впроваджується в загальноосвітніх та дошкільтних закладах нашої громади.

Сортування допомагає зменшити кількість відходів, які знаходяться на сміттєзвалищі, завдяки їх подальшій утилізації. Без цього сміття буде тільки накопичуватись, адже для його розкладання потрібно занадто багато часу. Наприклад, картонні коробки розкладаються протягом 3-х місяців, офісний папір – 2 роки, консервні банки - 10 років, пластикові пляшки - 180-200 років, алюмінієві банки – 500 років. Важливість роздільного збору сміття важко переоцінити з екологічної точки зору, проте і з економічної також.

Екологи радять не чекати, поки чиновники розроблять усі необхідні постанови, інструкції та запровадять чіткий механізм поводження з відходами, а самим потрохи звикати до «чистоти по-європейськи» і починати сортувати сміття вдома, здавати у пункти прийому пластик, скло, папір та більш розумно ставитись до упаковок і пакетів, поліетиленові. Шкода лише одне -  відсутність пунктів прийому вторсировини  на території Радомишльщини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.