Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Вчитися у кращих - втілювати у себе

Дата: 22.10.2018 12:13
Кількість переглядів: 536

Фото без описуУспіх громади та створення інвестиційно привабливого середовища великою мірою залежить від готовності працювати з іноземними інвесторами.

Для досягнення більш динамічного економічного розвитку Радомишльської ОТГ, для підвищення добробуту громадян, органи влади та місцевого самоврядування мають опиратись не тільки на внутрішні, але також і на зовнішні ресурси. І найпростішим, з огляду на витрати коштів та зусиль на залучення, але в той же час і  ефективним ресурсом для забезпечення економічного росту, який доступний на місцевому рівні, є прямі іноземні інвестиції.

Такі інвестиції створюють нові виробничі потужності та нові робочі місця, сприяють розвитку експорту з країни і виступають додатковим потужним рушійним фактором розвитку економіки не тільки нашої громади, а і країни в цілому.

І тому країни та регіони усього світу ведуть жорстку конкурентну боротьбу, щоб залучити такий тип інвестицій на свої території.

Радомишльська громада молода, рік як утворена, тому такий досвід однієї з країн ЄС, а саме Польщі, був цікавим та корисним.

В рамках програми навчального візиту представників українських органів місцевого самоврядування,  чотири дні  шістнадцять представників з України відвідали  тренінг на  тему: ознайомлення з найкращою практикою у сфері обслуговування  та залучення іноземних інвесторів на різних регіональних рівнях, зокрема, серед організацій, які приймають  участь у проекті «Стандарти обслуговування інвестора» у Вармінсько-Мазурському воєводстві.

Серед представників з України участь в роботі взяв Радомишльський міський голова Володимир Тетерський.

 В рамках навчального візиту представники з України зустрілися з представниками Вармінсько-Мазурської Агенції Регіонального розвитку та Центру обслуговування інвесторів. Відвідали спеціальну економічну зону цього воєводства. Зустрілись та обмінялись досвідом з представниками гміни Кужентник та та адміністрації міста Торунь.

- У Польщі існує урядова програма "Підприємництво перш за все". Один з пунктів цієї програми, яка є першим чинником успішного розвитку МСБ, - функціонування спеціальних економічних зон (СЕЗ). Спочатку їх створювали на 20 років, проте польський уряд вирішив продовжити термін до 2026 року. Основна мета таких зон - прискорений і рівномірний розвиток регіонів через залучення нових інвесторів і створення нових робочих місць. Підприємства, які мають дозвіл на роботу в зоні, отримують бонуси у вигляді податкових пільг.

Наступний чинник - можливість отримати грошову допомогу від держави при створенні бізнесу. Було виділено пріоритетні напрями, розвиток яких передбачає субсидування, а саме: капітальне будівництво, будівництво міської інфраструктури. Немало уваги в Польщі приділяють також альтернативній енергетиці. Умови таких державно-приватних інвестицій визначають для кожного конкретного випадку.

Ще один чинник, який сприяє активному розвитку МСБ і який відсутній в Україні, - доступ до дешевих кредитів. У Польщі банки надають позики підприємцям на розвиток бізнесу під 5% річних, в деяких європейських країнах процентна ставка може знижуватися до 3%. Немало залежить від виду діяльності,- поділився своїми враженнями Володимир Романович від  спілкування з представниками спеціальних економічних зон міст Ольштин та Торунь.

З метою активізації інвестиційного потенціалу  громади  Радомишльська міська рада ініціювала розробку Стратегії розвитку  ОТГ до 2020 року, яка передбачає залучення цілої низки технічних проектів та інвестиційних пропозицій. Стратегія орієнтована на розвиток сільського господарства, залучення до місцевого самоврядування молоді, створення цікавих та привабливих туристичних продуктів, підвищення якості надання послуг. Зараз міська рада працює активно над формуванням інвестиційного паспорту громади.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних