Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Всеукраїнська презентація проекту «ЗАПІЗНІЛЕ ВОРОТТЯ» ПРАВДИ І НАШ «БІЙ ЗА ДЕРЖАВНІСТЬ» ТРИВАЮТЬ

Дата: 09.10.2018 15:02
Кількість переглядів: 527

Важливий культурологічно-просвітницький захід відбудеться 11 жовтня  2018 р. у Радомишлі в мыському Будинку культури о 14-00.

Гостем зустрічі стане відомий в Україні та за кордоном учений, публіцист, громадський діяч, член національних спілок письменників і журналістів України, доктор філологічних наук, професор  Микола Тимошик.

 

Змістові домінанти дилогії про життєвий і творчий шлях вихідця із Житомирщини Івана Огієнка (митрополита Іларіона) -

«Його бій за державність триває» та  «Запізніле вороття»

 

 «Його бій за державність» - документально-публіцистична розповідь про драматичні воловоди долі  великого українця, вихідця із Житомирщини, створена на основі віднайдених автором мало знаних загалу документів у архівах України, Польщі, Швейцарії, Франції та Канади.

 «Запізніле вороття» – драматичні перипетії побутування текстів Огієнка-Іларіона за неймовірно складних житейських обставин, головні змістові домінанти творів, непроста дорога повернення їх із чужини в Україну.

Буде презентовано перші 20 томів праць Івана Огієнка (митрополита Іларіона), що побачили світ у видавничому проекті «Запізніле вороття».

 

Про серію «Запізніле вороття»

Книги входять друком у двох видавничих підсеріях  – „Рукописна спадщина” та „Зарубіжні першодруки”.

У першій серії вже побачили світ такі твори Огієнка (Іларіона): „Рятування України”, „Тарас Шевченко”, „Розп’ятий Мазепа”, „Богдан Хмельницький”, „Українське монашество”, «Містечко Брусилів та його околиці».  

Твори другої серії: „Історія української літературної мови”, „Українська культура”, „Свята Почаївська лавра”, „Слово про Ігорів похід”, „Українська церква за час Руїни”, Українська церква”, „Історія українського друкарства”, «Рідна мова», «Наша літературна мова», «Служити народові – то служити Богові», «Ідеологія Української церкви», «Любімо свою Українську церкву», «Дохритиянські вірування українського народу», «Світильники землі української», «Як Святе Письмо ставало українським». 

Кожна із цих книг представляє цілі пласти з історії української культури, які потребують політично не заангажованого переосмислення й достойного пошанування сучасниками. Книги ці, що чекали свого повернення в Україну більш ніж півстоліття, насичені колосальним фактологічним матеріалом, перепущені через небайдуже серце їх творця, спонукають думати і діяти.

Презентація  відбувається в рамках здійснюваного  видавництвом „Наша культура і наука” всеукраїнського туру-презентації забороненої раніше радянською владою Огієнкової спадщини.

Такі презентації вже відбулися зокрема в Києві, Тернополі, Львові, Миколаєві, Черкасах, Умані, Чернівцях, Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Кропивницькому, Запоріжжі, Житомирі, Вінниці, Барі, Херсоні, Полтаві, Чернівцях, Тернополі, Ніжині, Острозі та на батьківщині Іван Огієнка - містечку Брусилові на Житомирщині.

За кордоном – у Вінніпезі (Канада), Варшаві (Польща), Римі (Італія), Стемфорді, Вашингтоні, Клівленді (США), Лондоні, Единбурзі (Великобританія). 

Особливе емоційне і пізнавальне враження від такої зустрічі залишається ще й тому, що розповідь професора Миколи Тимошика супроводжувалася показом рідкісних документів та інших матеріалів за допомогою мультимедійної системи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.