Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД ІНФОРМУЄ

Дата: 27.09.2018 12:25
Кількість переглядів: 809

Фото без описуНа сьогодні питання «легалізації» трудових відносин громадян і їх заробітної плати є найбільш актуальними. Адже, не секрет, що для значної кількості громадян їх відносини із роботодавцями не відповідають нормам чинного законодавства про працю.

Однією з найболючіших проблем нашого сьогодення є виплата заробітної плати "у конвертах". Адже, значна частина найманих працівників свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати свою заробітну плату, як "офіційну" (майже завжди мінімальну) та неофіційну, яка значно вище мінімальної.

А іноді трапляється і так, що вони навіть і не знають про те, що їхня зарплата значно відрізняється від тої, яка записана у відомості та зазначена у поданій звітності до персоніфікованого обліку в органах Пенсійного фонду. Тому, питання виплати офіційної зарплати на сьогодні дуже актуальне.

В результаті,  погодившись на отримання зарплати в "конвертах", багато людей не задумуються, що  насамперед  вони  свідомо  обкрадають  самі  себе.

На перший погляд, здається, що ж тут поганого, вигідно, як для роботодавця так і для робітника. Адже, перший  -  не сплачує податки та внески, а другий – отримує  достатню  суму  заробітку.

Однак, насправді ця вигода зовсім примарна. Працівник, який отримує зарплатню неофіційно, повністю беззахисний перед роботодавцем.

Маючи дуже сумнівний виграш сьогодні, можна надбати однозначний програш у майбутньому. Звернувшись, при необхідності, про захист своїх прав,                  до будь якої інстанції, у такого працівника не буде жодних доказів для підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати.

Отримуючи свою заробітну плату у "конверті", такий працівник                     вчиняє також серйозне  правопорушення – фактично він особисто та його працедавець ухиляються від оподаткування.

Окрім того, мають місце негативні наслідки цього явища і для самого працівника, який позбавляє себе гідної пенсії та інших соціальних виплат у майбутньому. Адже, відповідно до чинного законодавства, лише за умови                     сплати працедавцем внесків, йому буде зараховано відповідний страховий стаж.

Зарахування страхового стажу буде здійснюватись пропорційно сплаченим страховим внескам. Бувають ситуації, коли людям за рік роботи зараховується менше одного місяця страхового стажу. А низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії.

Отже, не оформлені належним чином трудові відносини між працівником і роботодавцем призведуть до того, що такий працівник залишиться без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою.

А найдієвішим методом у боротьбі із зарплатою «у конвертах», насамперед може бути прагнення самих найманих працівників змусити        роботодавців     чесно    платити

заробітну  плату, із дотриманням вимог чинного законодавства, а про факти виплати її    «у    конвертах»    негайно    повідомляти органи праці та соціального захисту населення, прокуратуру, профспілки та інші органи виконавчої влади.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основними критеріями   не дотримання  законодавства про працю  відповідно до яких можуть проводитись перевірки інспекторами управління Держпраці  є:

 

1) за зверненням працівника про порушення стосовно нього законодавства про працю;

2) за зверненням фізичної особи, стосовно якої порушено правила оформлення трудових відносин;

3) за рішенням керівника органу контролю про проведення інспекційних відвідувань з питань виявлення неоформлених трудових відносин, прийнятим за результатами аналізу інформації, отриманої із засобів масової інформації, інших джерел, доступ до яких не обмежений законодавством, та джерел, зазначених у підпунктах 1, 2, 4-7 цього пункту;

4) за рішенням суду, повідомленням правоохоронних органів про порушення законодавства про працю;

5) за повідомленням посадових осіб органів державного нагляду (контролю), про виявлені в ході виконання ними контрольних повноважень ознак порушення законодавства про працю;

6) за інформацією:

Держстату та її територіальних органів про наявність заборгованості з виплати заробітної плати;

ДФС та її територіальних органів про:

- невідповідність кількості працівників роботодавця обсягам виробництва (виконаних робіт, наданих послуг) до середніх показників за відповідним видом економічної діяльності;

- факти порушення законодавства про працю, виявлені у ході здійснення контрольних повноважень;

- факти провадження господарської діяльності без державної реєстрації у порядку, встановленому законом;

- роботодавців, що мають заборгованість із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, що перевищує мінімальний страховий внесок за кожного працівника;

Пенсійного фонду України та його територіальних органів про:

- роботодавців, які нараховують заробітну плату менше мінімальної;

- роботодавців, у яких стосовно працівників відсутнє повідомлення про прийняття на роботу;

- роботодавців, у яких протягом місяця кількість працівників, що працюють на умовах неповного робочого часу, збільшилась на 20 і більше відсотків;

- працівників, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами в одного роботодавця більше року;

- роботодавців, у яких стосовно працівників відсутні нарахування заробітної плати у звітному місяці (відпустка без збереження заробітної плати без дотримання вимог Кодексу Законів про працю України та Закону України "Про відпустки" );

- роботодавців, у яких протягом року не проводилась індексація заробітної плати або сума підвищення заробітної плати становить менше суми нарахованої індексації;

- роботодавців, у яких 30 і більше відсотків працівників працюють на умовах цивільно-правових договорів;

- роботодавців з чисельністю 20 і більше працівників, у яких протягом місяця відбулося скорочення на 10 і більше відсотків працівників;

7) за інформацією профспілкових органів про порушення прав працівників, які є членами профспілки, виявлених в ході здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю.

Звернення фізичних осіб, стосовно яких порушено правила оформлення трудових відносин, працівників і роботодавців може бути подане через уповноваженого представника.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних