Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Сьогодні Всесвітній день книги та авторського права

Дата: 23.04.2018 09:28
Кількість переглядів: 1030

23 квітня – Міжнародний день книги та авторського права! Може, не найбiльше, але найкраще диво свiту – це книга. Тiльки подумай: ти читаєш про країну, в якiй нiколи не був, i мовби сам опиняєшся у цiй незнанiй країнi. Розгортаєш книжку про славних косакiв, якi жили давно, декiлька сторіч тому, – й ось вони вже перед тобою; чується передзвiн шабель, iржання бойових коней. Ти наче стаєш незримим учасником усiх подiй, якимось дивом у минулому або майбутньому, мандруючи сторiнками фантастичних творiв...

Найперша в iсторiї людства книжка – це кам’яна книга наскельних зображень. А далi були книжки на берестi, глинi, пергаментi й нарешті на паперi. Найдавнiша українська рукописна книга, яка збереглася до наших днiв, – це Велесова Книга, написана у 9-ому-11 сторіччі на дерев’яних табличках.

А книга пізнішого часу – Остромирове Євангеліє. Її написав у 1050–57 роках дяк Григорiй. Чомусь саме на цiй книзi президенти України присягають українському народові при введенні на посаду глави держави.

Виникнення книгодрукування у східнослов’янських народiв пов’язане з iменами трьох видатних першодрукарiв: Швайпольда Фiоля, Франциска Скорини та Iвана Федоровича("Федорова").
           Всесвітній день книги й авторського права святкують щороку. 23 квітня 1995 р. Генеральна конференція ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Адже саме цього дня 1616 року померли Сервантес, Шекспір і де ля Вега, М.Коцюбинський, а народилися Моріс Дрюон, Григорій Тютюнник, Андрій Курков і Володимир Набоков.
      Нині Всесвітній день книги й авторського права святкують у 190 країнах світу. 23 квітня відбувається багато цікавих заходів. Зокрема, проголошення Всесвітньої столиці книги. Проводять виставки, громадські читання, симпозіуми, присвячені проблемам захисту інтелектуальної власности та книговидання.

Звичай святкування Дня книжки народився в Іспанії, у Каталонії. Там 23 квітня уже понад 80 років існує звичай дарувати в день святого Георгія (Юрія) троянди і книжки тим, кого любиш. Троянди символізують кров, пролиту Георгієм у битві з драконом, а книги нагадують про сумну дату 23 квітня 1616 року, день смерти Сервантеса, автора книги "Дон-Кіхот". На батьківщині Сервантеса цю дату вшановують конкурсом безперервного читання "Дон Кіхота".

Хороша книга – це дарунок, заповіданий автором людському родові, писав Аддісон Д.. Книжка за роки свого існування відіграла одну з провідних ролей у розвитку світової цивілізації. Гігантська, призбирувана віками, бібліотека людства – це надійна скарбниця пам’яти, де закарбовано досвід, історію, мрії і прагнення, минувшину, сучасне і майбутнє цивілізації. Надбання цієї книгозбірні починали створювати на камені й металі, на глиняних табличках і дерев’яних дощечках, сувоях папірусу й пергаменту, на пальмових листках і бересті, папері й електронних носіях.

Мінявся матеріал і спосіб виготовлення книжки, та незмінним залишилося її призначення: служити збереженню і передачі знань, досвіду, художніх цінностей. І тому історія книжки – це невід’ємна частина історії й культури людства. Вона – єдина, хоча йде від унікальних давніх манускриптів до сучасних масових видань.

Леонардо да Вінчі писав, що будь-яка людина може знову довести теорему Піфагора, але ніхто не може вдруге намалювати "Даму з камеліями". Кожен художній твір неповторний. Лишень один раз дано нам Шевченкове "Садок вишневий коло хати", "Сміються, плачуть солов’ї" Олександра Олеся, "Лісову пісню" Л.Українки, кров’ю серця написані вірші Василя Стуса.

Цікавинки про книгу

Першим бібліофілом вважають київського князя Ярослава Мудрого, який славився великою любов’ю до книжок і збирав їх. Доставлені з Болгарії та Греції книжки при княжому дворі перекладали й переписували. Книголюбами були і сини Ярослава Мудрого Святослав і Всеволод, онук Володимир Мономах і правнук Роман Смоленський.

Першу відому бібліотеку, точніше – книгосховище, заснував у Києві при Софійському соборі князь Ярослав Мудрий. Книгозбірня налічувала понад 950 томів. А найдавніша бібліотека, котра діє донині, – це наукова бібліотека Львівського університету, заснована 1603 р.. Основу книгозбірні становлять видáння, вік яких починається з 14-ого сторіччя. У Києві та Львові відкрито музеї книги і друкарства

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних