Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Міський парк

Дата: 09.08.2020 23:33
Кількість переглядів: 1143

МІСЬКИЙ ПАРК

Міський парк традиційно влітку є одним з найулюбленіших місцем відпочинку городян. Тут приємно прогулятися, чи просто посидіти на лавах у затінку дерев, провести вільний час з друзями, або скласти своєрідну компанію дітям чи онукам, які залюбки граються на дитячому майданчику. Тож наш міський громадский парк відновлює свої традиції, які закладалися ще в 30-х роках минулого століття.

Обладнаний був парк за рішенням міської ради у 1932 році. Попервах він мав на зразок Московського гучну назву – міський парк культури і відпочинку імені Горького. Для влаштування парку було відведене землі між вулицями Міськради і Присутственою.

У парку висадили дерева, висадили клумби (деякі з них були зроблені на круглих пагорбах-підвищеннях), проклали алеї, побудували фонтан, встановили лави, скульптурні композиції. А ще – обладнали стадіон, який до цього був розташований на березі Мики в районі теперішнього водозабору. Також у парку побудували танцювальний майданчик, на якому по вихідних звеселяв городян духовий оркестр. У 1935 році зусиллями молоді міста було встановлено парашутну вишку. Згодом з’явилися стрілецький тир, дитячий майданчик з примітивними дерев’яними карусельками, гірками, гойдалками. Побудовано було й літні торговельні майданчики для закладів громадського харчування.

У довоєнний і післявоєнний час на території парку збудували декілька павільйонів, у яких влаштовувались виставки передового сільськогосподарського досвіду. Тут демонстрували свої досягнення і продукцію колгоспи Радомишльського району.

А в 1942 році подібну виставку влаштувала в Радомишлі й окупаційна німецька влада.

Парк і стадіон традиційно були місцем народних гулянь, міських свят, таких як Проводи зими і зустрічі весни, піонерські і комсомольські зльоти, День молоді, Свято праці та інших. Взимку тут залюбки каталися лижники, а діти – з гірок на санчатах.

У 1964 році в парку було споруджено пам’ятник полеглим воїнам-землякам, Героям Радянського Союзу. У 1970 роках – встановили розважальні аттракціони вже і для малят, і для старших за віком. Проте з часом вони відпрацювали свій ресурс і були демонтовані.

У 1987 році було побудувано літній кінотеатр, який згодом використовувався як танцмайданчик.

Нині міською радою здійснюються заходи з відновлення найкращих традицій парку, щоби й надалі залишався він привабливим і затишним місцем дозвілля і відпочинку городян. На території сучасного парку є поляна казок (молодіжний проєкт), дитячий ігровий майданчик, літня сцена, фонтан, відбувається перегляд фільмів просто неба тощо. Останніми роками тут традиційно проводиться День міста, відзначаються інші свята, влаштовуються різноманітні святкові заходи.

 

Джерело: використано матеріал місцевого краєзнавця Володимира Молодико, більш детально тут: http://radomyshl.blogspot.com/2013/09/



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.