Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

Інформатор по змінах у порядку надання субсидій

Дата: 11.05.2018 14:07
Кількість переглядів: 890

       27 квітня Кабінет Міністрів України прийнявпостанову №329 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. №1022".

      Які ж найбільш суттєві зміни у порядку надання субсидій?

    Встановлено, що у складі домогосподарства при визначенні права на субсидію, та обчисленні доходів при розрахунку субсидії враховуються також члени сім'ї особи із складу домогосподарства (д/г). Тобто, якщо чоловік/дружина особи із складу домогосподарства зареєстровані за іншою адресою, їхнє майно (транспортні засоби) та доходи також враховуються при призначенні субсидії.

Визначено, кому не призначається субсидія:

  1. якщо загальна площа квартири перевищує 120 кв.м, а житлового будинку - 200 кв.м.;
  2. якщо будь-хто із складу д/г або член сім’ї особи із складу д/г має у своєму володінні транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопедів);
  3. у складі д/г або у складі сім’ї члена д/г є особи, що досягли 18-річного віку, і у них відсутні доходи, або середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, або вони не сплатили ЄСВ у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців періоду за який враховуються доходи;
  4. будь-хто зі складу д/г або член сім’ї особи із складу д/г протягом 12 місяців перед призначенням житлової субсидії здійснив купівлю або оплатив послуги на суму, яка перевищує 50 тис. гривень;
  5. органом соціального захисту отримано інформацію про наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати ЖКП, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів (НМД) громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії ( 340,00грн),
  6. органом соціального захисту отримано інформацію про наявність у д/г, що одержувало житлову субсидію у попередньому ... сезоні, простроченої понад два місяці заборгованості з оплати обов’язкової частки платежузагальна сума якої перевищує 20 НМД громадян на день призначення житлової субсидії на наступний опалювальний (неопалювальний) сезон.

   Разом з тим, житлову субсидію може бути призначено за рішенням комісії виходячи з конкретних обставин, що склалися. Рішення про призначення (відмову в призначенні) житлової субсидії приймається комісією на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Житлову субсидію за рішенням комісії не може бути призначено у разі, коли у особи відсутні доходи або доходи менші від МНД, і така особа перебувала за кордоном сукупно більше 60 днів протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.

    Житлові субсидії непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, можуть призначатися за рішеннями комісії на норму, яка перевищує встановлену законодавством соціальну норму житла. Комісія має право призначити житлову субсидію на загальну площу житла з урахуванням понаднормової площі, яка не може перевищувати більш як на 30 відсотків соціальну норму житла, розраховану для домогосподарства.

  За рішенням комісії житлова субсидія може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому

  • на підставі договору найму (оренди) житла (далі — орендарі),
  • індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію, у разі, коли їм нараховується плата за житлово-комунальні послуги.
  • без укладеного договору найму (оренди) житла, у разі, коли вони є внутрішньо переміщеними особами.

  Під час призначення житлової субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства.( незалежно де зареєстрований чоловік, дружина, дочка, зять, син, невістка). При визначенні осіб, які належать до членів сімї, слід керуватися нормами статті 3 Сімейного кодексу України. При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.

   Уточнено порядок врахування доходів для деяких категорій громадян. Так для пенсіонерів враховується розмір пенсії за останній місяць періоду врахування доходів.

  Якщо раніше працездатна особа без доходів могла отримувати субсидію, то зараз умовою призначення субсидії є наявність доходів в розмірі, не меншому ніж мінімальна заробітна плата, або сплата єдиного соціального внеску в розмірі не меншому ніж мінімальний. Це не стосується осіб, які навчаються, перебувають на обліку у службі зайнятості, отримують деякі соціальні виплати..

ВІдтепер громадяни, яким призначено житлову субсидію, зобов’язані щомісяця сплачувати обов’язкову частку платежу.

Постановою також внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 409, а саме:

  • зменшено нормативи користування послугами для потреб опалення:
    - у разі використання природного газу з 5,0 до 4,5 куб. метра природного газу на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період,
    - у разі використання електричної енергії з 51 до 30 кВт·г на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період;

    Відповідно з 1 травня 2018 р. для призначення житлової субсидії необхідно подати   заяву і декларацію громадянам (№ 604 від 02.05.2018), якщо у складі домогосподарства є:

внутрішньо переміщені особи;

особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства;

особи, які є орендарями житлових приміщень (будинків);

особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають.

особи у яких  взагалі відсутні доходи, які враховуються під час призначення житлової субсидії; або

 вони отримували середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії; та/або

 вони не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.

 

Начальник відділу допомог

 компенсацій та субсидій                                                   Н.Матвійчук

ДЕКЛАРАЦІЯ про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлово ї субсидії

ЗАЯВАпро призначення житлової субсидії

Наказ Мінсоцполітики


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.