Радомишльська громада

Житомирська область, Житомирський район

ЯК УЧАСНИКУ АТО ЗЕМЛЮ ВИДІЛЯЛИ

Дата: 12.01.2018 10:59
Кількість переглядів: 1246

Учасник АТО Віктор Салманов вирішив скористатися своїм законним правом, наданим державою,  на отримання земельної ділянки. Вибір впав  на землі  Кичкирівської  сільської ради не випадково.  Адже він та  його дружина уродженці цього села, сюди вони частенько приїжджають допомогти рідним

 То чому б не погосподарювати на своїй землі, виростити  власними руками картоплю, городину.

 Сільські депутати відгукнулися на його прохання  і надали  Віктору  земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства.

Згодом колишній воїн, зібравши графічні схеми земельної ділянки, викопіювання з кадастрового плану та інші документи, виготовлені у сільській раді, районному відділі Держгеокадастру  у встановленому  державою порядку звернувся письмово до Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області. У клопотанні він прохав дати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення  земельної ділянки  та надав, зазначені відповідні документи, які було зареєстровані  обласною установою рік тому -  24 січня 2017р.

  А далі почалися митарства, які пізніше перейшли у боротьбу за свої законні права. Управління Держгеокадастру листом від 1 березня 2017 року відмовило йому у наданні дозволу на виготовлення проекту приязно посилаючись на недоліки у поданих ним документах, а саме, що у них, на їх погляд, відсутні  межі  населеного пункту, їх масштаб  не той, тобто, без чіткого відображення усіх елементів картографії, тощо і одночасно радило  їх виправити та  знову звернутися  до цієї державної установи.

Віктор Юрійович знову звернувся до районного відділу Держгеокадастру, де швиденько  виправили усі зауваження  у документах і вдруге завіз їх до обласного управління. Працівники установи, чемно зустрівши його, їх полистали, зареєстрували та запевнили - чекайте, відтепер  все буде окей.  Ну ось тепер нарешті все, закінчилися  маневри з перестрілкою - подумав воїн.

Утім, отримавши лист від 22 червня 2017 року від цієї поважної установи Віктор очам своїм не повірив. Ті ж самі спеціалісти, які запевняли його, що у попередніх документах повний порядок, в черговий раз письмово відмовляли  йому   у наданні дозволу на виготовлення  проекту землеустрою і знову за формулюванням «у зв’язку з виявленням чергових недоліків у документах»,  рекомендували   їх виправити та знову звернутися до Головного управління.

Щоправда цього разу специ  деталізовано роз’яснили, що повинні зробити у райвідділі Держгеокадастру у Радомишльському  районі, яким шляхом усунути допущені технічні недоробки у документації. Знову довелося торувати шлях до району, вистоювати в чергах, щоб виправити чергові зауваження.

Проте давайте зупинимося викладати хронологію подій. Адже  викликають подив незрозумілі дії та поведінка  чиновників обласного Головного управління Держгеокадастру упродовж 6 місяців 2017 року, яка схожа  на гру у «кішки-мишки». Оскільки замість надання роз’яснень фахівцям з районної державної установи, (котрі їм підлеглі, і перебувають у штаті  обласного управління),  чомусь затіяли переписку з простим громадянином – воїном АТО. Позаяк саме посадовці цією районної держустанови зумисно, чи  ні, але системно готували  документи, які чиновники обласного Держгеокадастру  визнавали нікчемними.

Зазначу,  що кожного разу  В.Салманову   доводилося подорожувати з Житомира до Радомишля, а також у Кичкирівську сільську раду, а потім особисто відвозити документи до обласного центру. За його підрахунками тільки на проїзд було витрачено майже 1000 грн.

Все ці бюрократичні викрутаси та рогатки можна було б стерпіти і простити, якби  учасник АТО врешті- решт отримав землю.

Проте фінал цих митарств був зовсім  інший.  Через 9 місяців, коли втретє Салманов В.Ю. подав чергові, підправлені районною установою документи, він отримав лист від 15 вересня 2017р. за підписом в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області С.Козакова про те,  що йому відмовлено у задоволенні заяви про виділення земельної ділянки для  ведення особистого селянського господарства.

Мотив відмови простий до банальності. На підставі Постанови Кабінету Міністрів від 07.06. 2017р обласним Держгеокадастром було встановлено, що площа земельних  ділянок, які передаються у приватну власність не може перевищувати 25% від площі земельних ділянок, право оренди на які було продано на території відповідної області у кварталі, що  передував поточному кварталу.

У підсумку, виходячи з зазначених норм та переліку, встановлених Головним управлінням на третій квартал 2017р. для Житомирської області, Віктору Салманову  відмовили за формулюванням: «земельна ділянка, яку Ви бажаєте отримати у власність для ведення особистого селянського господарства шляхом приватизації, не увійшла до зазначеного переліку».

З огляду на зазначене виникає ряд питань до Головного управління Держгеокадастру:

- чому посадовці Головного Управління Держгеокадастру Житомирської області переклали вину на заявника гр. Салманова В.Ю. щодо виготовлення неякісних технічних документів посадовцями районної установи, які безпосередньо  підпорядковані управлінню та допустили волокиту упродовж шести місяців?;

-  стосунки заявника з  Головним Управлінням розпочалися 24 січня 2017р, а  урядова постанова побачила світ значно  пізніше - 07.06. 2017р, то чому не діє Стаття 58 Конституції України 1996 року, яка закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі?;

      - як у контексті зазначеного конфлікту між бійцем АТО і державною установою розглядати роз’яснення міністра юстиції П.Петренка оприлюднене у засобах масової інформації у листопаді 2017 року  у якому Міністр стверджує,  що підставою для відмови у виділенні земельної ділянки учасникам АТО може бути:

- « лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою, техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у визначеному порядку».

Як бачимо Міністр не згадує Постанову Кабінету Міністрів на яку спирається Головне управління Держгеокадастру у Житомирській області. 

Нещодавно  я звернувся до голови обласної державної адміністрації Ігоря Гундича з депутатським зверненням у якому п р о ш у провести перевірку правомірності відмови у наданні земельної ділянки учаснику АТО про що повідомити мене та заявника.

 

Наразі Віктор Юрійович зневірився в тому, що держава надала учасникам бойових дій та особам, прирівнюваних до них, першочергове право на відведення у власність або користування земельних ділянок і припинив спроби отримати землю.

Сподіваюся, що у найвищій інстанції   державної виконавчої влади  області незабаром таки повернуть воїну АТО віру у справедливість.

 

депутат

Радомишльської

міської ради,

журналіст                                                                                     В.Капранчук

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.